Как да използвате и с какво да комбинирате ЕАА?

Аминокиселините са основните градивни елементи на белтъчините в човешкото тяло. Те играят ключова роля за развитието на мускулите. Голяма част от тях приемаме чрез храната, но за оптимални резултати можем да си набавим аминокиселини и под формата на хранителна добавка. 


Какво представляват EAA?


Аминокиселините биват заменими и незаменими. 

EAA (есенциални аминокиселини) са незаменими аминокиселини.  Те са 10 на брой от общо 21 аминокиселини. 

ЕАА включват: 

- аминокиселини с разклонена верига, т.е. левцин, изолевцин и валин (или познати още като BCAA)
- основни аминокиселини, т.е. аргинин, лизин и хистидин 
- ароматни аминокиселини, т.е. фенилаланин, триптофан и хистидин
- една от серните аминокиселини, т.е. метионин
- една от неутралните, т.е треонин.


Всеки човек се нуждае от аминокиселини. Те влияят на азотния баланс на организма, което косвено повлиява хранителния статус. Аминокиселините възспират стареенето, подпомагат правилното функциониране на мускулите, изграждането на скелета, регулират работата на ендокринната, нервната и имунната система.


Как работят EAA?


Есенциалните аминокиселини са молекули от съществено значение за здравето с широк спектър от функции. Всички техни свойства предстои да бъдат разкрити в детайли, но за някои от тях вече са очертани някои характерни области на влияние.


Например, известно е, че BCAA аминокиселините стимулират синтеза на мускулни протеини, което е синоним на подпомагане на регенерацията след тренировка. Освен това те се споменават в контекста на облекчаване на умората на неврологична основа (напр. възникваща по време на продължителна физическа активност).


От друга страна, основните аминокиселини участват в работата на черния дроб и синтеза на съединения, които се борят с потенциално вредни микроорганизми. Освен това лизинът участва в производството на колаген, аргининът влияе върху работата на кръвоносните съдове, а хистидинът е елемент на карнозина.


В контекста на ароматните аминокиселини специално внимание се обръща на участието им в производството на невротрансмитери. Триптофанът е предшественик на серотонина (отговорен например за доброто, стабилно настроение), а фенилаланинът участва в производството на допамин (отговорен например за силната мотивация).


Метионинът, който е сярна аминокиселина, регулира множество метаболитни и антиоксидантни процеси. Един от най-важните аспекти на неговата работа е участието в производството на креатин и карнитин, които са важни за енергийното снабдяване на мускулите, както и производството на глутатион, мощен ендогенен антиоксидант, който защитава клетките.


Треонинът като неутрална аминокиселина от своя страна играе важна роля в липидния метаболизъм. В допълнение, той допринася за морфологичното състояние на червата и също така участва в работата на имунната система.


Как да използвам EAA?


Основният източник на EAA в диетата са храни с високо съдържание на протеини от животински произход, например яйца, млечни продукти, както и месо и риба. При хора с изключително високи нужди от протеини обаче често на помощ идва ЕАА под формата на хранителна добавка. Благодарение на приема на ЕАА като добавка, се облекчава храносмилателния тракт и прекомерната дневна консумация. 


EAA се предлагат на пазара на хранителни добавки, както на прах, така и на капсули/таблетки. По правило се използват дози не повече от 10-20 g на ден. Прахът често се комбинира с източник на бързоусвоими въглехидрати, както и с креатин, който има за цел да попълни енергийните ресурси по време на тренировка или цялостно подхранване на мускулите след нейното приключване. Понякога към EAA се добавят ергогенни вещества като бета-аланин и кофеин и комбинацията се използва главно преди тежки тренировки, които изискват повече мощност и сила.