Хранителни добавки за укрепване на костите и ставите

Здравият опорно-двигателен апарат (кости, ставни връзки и мускули) са от съществено значение за хората на всеки етап от живота. Те ви позволяват да извършвате редица дейности през целия ден, включително безпроблемно движение и физическа активност. Можете да се погрижите за тях не само като избягвате наранявания и прекомерни натоварвания, но и като се храните правилно или използвате специални хранителни вещества.

Калций и витамин D

Един от най-важните градивни елементи на костите е калцият, докато витамин D позволява и/или подобрява неговия метаболизъм и правилното му усвояване от организма. Доставката на тези съединения в диетата не винаги е лесна, като се има предвид не твърде широката гама от продукти-източници, от които да избирате, както и наличието в диетата на редица съединения, потенциално нарушаващи усвояването им. Чрез пряко въздействие върху структурата на най-важните елементи на скелета, калцият и витамин D могат да предпазят от ненужни наранявания във всяка възраст, но могат да бъдат особено полезни при деца и възрастни хора.

Колаген и витамин С

Едно от съединенията, които изграждат всички тъкани на тялото и са от съществено значение за здравето на костите, хрущялите и ставите, е колагенът. Това е протеин от няколко вида, които изграждат почти цялото човешко тяло. Той позволява функционирането на целия двигателен апарат, включително мускули, сухожилия и връзки. Витамин С от своя страна е един от факторите, необходими за правилния синтез на колаген, а също така осигурява засилена антиоксидантна защита на клетките.

МСМ, глюкозамин и хондроитин

Други вещества, чийто потенциал за здрави кости и стави са изследвани от учени, са метилсулфонилметан (МСМ), глюкозамин и хондроитин. MSM е антиоксидантно и противовъзпалително средство, което е популярно, наред с други, при лечение на възпаление на ставите. Глюкозаминът, от своя страна, намалява скоростта на разграждане на колагена, което може да възникне при определени болестни състояния и условия на високи нива на натоварване на опорно-двигателния апарат. Хондроитин сулфатът може да забави разграждането на хрущяла, свързано с остеоартрит и дори да стимулира растежа на хрущяла.

Куркума и босвелия

Биоактивните съединения на растителна основа също могат да осигурят известна индиректна подкрепа за костите и ставите. Те са известни главно със своята противовъзпалителна и аналгетична активност, като показват много по-широко действие в тялото. Най-популярните фитотерапевтични средства, използвани за профилактика на заболявания и наранявания на опорно-двигателния апарат, включват, наред с други куркума и босвелия. Те могат успешно да се използват за облекчаване на симптомите на остеоартрит или болки, причинени от интензивни тренировки и/или физическа работа.