Хитозанът е вид естествен полизахарид, който е най-високо концентриран в черупките на скариди, раци, миди, омари. Неговите полезни качества са го направили широко употребяван в различни области – в медицината, винопроизводството, земеделието, хранителната индустрия, спорта.

Медицински качества на хитозан

Хитозанът е известен най-вече със своята способност да възпрепятства усвояването на мазнините в организма, да понижава холестерола, да ускорява съсирването на кръвта, да прочиства кръвта и да намалява количеството вреден креатинин.

Ето защо препарати със съдържание на хитозан се препоръчват на хора с различни заболявания. с висок холестерол, високо кръвно налягане, болест на Крон, анемия, хиперфосфатемия. Могат да помогнат и на болни, които от дълго време са на хемодиализа, тъй като в техния организъм се натрупва твърде много креатинин. Освен това хитозанът е полезен при отпадналост и липса на апетит.

Хитозан се използва и в продукти за външно приложение, особено в стоматологията и хирургията. Те помагат основно при пародонтит, но се предлагат и дъвки, които служат за превенция на кариеси и зъбна плака. В пластичната хирургия препарати с хитозан се поставят върху местата, от които е отнета донорна тъкан, тъй като помага по-бързото възстановяване на кожата и прикрива белезите, които остават. Поставя се и на превръзки върху хирургични рани, тъй като има кръвоспиращо действие.

Каква работа върши хранителната добавка с хитозан

Вече споменахме, че хитозанът помага да се отървете от мазнините. Причината за този ефект е, че той привлича молекулите на мастните киселини и се свързва с тях, като на практика може да привлече около седем пъти повече мазнини, отколкото е собственото му тегло.

Когато приемате хитозан, той пречи на мазнините да бъдат абсорбирани от тялото и натрупани като запаси, при което организмът ги изхвърля като ненужни вещества. Това води не само до отслабване, а и до намаляване на лошия холестерол и повишаване нивата на добрия холестерол.

Друг ефект от приема на хитозан е, че подтиска усещането за глад, тъй като съдържа голямо количество фибри. Това също е от помощ в битката с ненужните килограми и извайването на съвършено тяло във фитнеса. 

Важно е да знаете, че изследванията на специалистите все още не са доказали единодушно, че ефектът, който хитозанът оказва върху отслабването, е наистина значителен. Затова препоръчваме да комбинирате тази хранителна добавка със подходящ режим на хранене и тренировки.

Има ли странични ефекти

Понякога приемът на хитозан може да причини запек или разстройство. Освен това може да попречи на организма ви да абсорбира полезни вещества като витамини A, D, E и K и калций.

Ако приемате други таблетки, които са мастноразтворими, приемът на хитозан ев състояние да попречи на действието им.

Кога да не използвате хитозан

Не забравяйте, че хитозанът се взима от черупки на морски дарове. Ако имате алергия към ракообразни и миди, подхождайте с повишено внимание към приема на хитозан, въпреки че подобна непоносимост обикновено е свързана с месото, а не с черупките на мидите.

Ако сте бременна или кърмите, препоръчваме да не използвате добавки с хитозан. Все още няма достатъчно изследвания, които да показват, че веществото е безвредно за вас или бебето ви. Поради същата причина препоръчваме и да не се използва от деца.

Ако имате хронични заболявания или в момента приемате медикаменти, посъветвайте се със своя лекар дали хитозанът е подходящ и безвреден за вас.

Дозировка на хитозан

Няма как да препоръчаме конкретна доза, тъй като различните продукти са с различна концентрация на веществото. Така че когато изберете своята конкретна хранителна добавка, прочетете указанията на производителя и ги спазвайте стриктно.

Смята се, че е най-добре да приемате хранителна добавка с хитозан два пъти дневно, поне 15 минути преди хранене, за да дадете възможност на веществото да се разтвори в стомаха.

Няма достатъчно изследвания, които да гарантират, че продължителния прием на хитозан е безвреден. Затова специалистите съветват да използвате хитозан за срок, не по-дълъг от 6 месеца.

Избор на продукт с хитозан

Напомняме, че производството на хранителни добавки не подлежи на толкова строг контрол, колкото лекарства. Така че винаги избирайте продукти на реномирани марки, за да имате добавка с доказан произход и качество. 

На пазара се предлагат също и продукти, които комбинират хитозан с други вещества, за да получат по-добър отслабващ ефект. Можете да го срещнете съчетан с гарциния камбоджа, витамин С, мултивитамини, кофеин и др.