Спирулина. Как да се отървете от токсините и свободните радикали?

Нашето психическо и физическо здраве до голяма степен зависи от начина, по който се храним и от вниманието, което обръщаме на физическата си активност.

Всички са добре запознати с факта, че в днешно време храната, която консимираме, е богата на голямо количество нежелани вещества, които имат отрицателно въздействие върху здравето ни. Това се изразява в споменатите по-горе здравни и косвено спортни резултати. Но какво може да се направи? Как да се предпазим от токсините в храната, доколкото това е възможно? Как да предпазим нашето тяло?

Какво е Спирулина?

Едно от най-интересната и естествена суперхрана идва на помощ - Спирулина. Спирулината е вид синьо-зелено водорасло, което расте в сладководните езера. Спирулината е отличен източник на редица макро и микроелементи, включително протеини, есенциални аминокиселини, витамини и незаменими мастни киселини. Спирулината обаче съдържа и някои специфични съединения, като фикоцианобилин. Това съединение има антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти върху тялото. Не без причина се препоръчва от мнозинството уважавани диетолози и медицински специалисти в цял свят. Поради тази причина на пазара на хранителни добави вече може да се намери органичен екстракт от спирулина, за да се възползвате максимално от всички нейни про здравни свойства.


Ползи за здравето от приема на Спирулина?

  • Лесно смилаеми съставки за нашето тяло
  • Спомага за премахване на тежките метали от тялото ни
  • Понижава нивото на лошия холестерол и ни предпазва от сърдечно-съдови заболявания
  • Има положителен ефект върху регулирането на кръвната захар
  • Увеличава производството на антитела, които имат положителен ефект за борба с инфекциите и укрепване на имунната система
  • Има положителен ефект при алергичен ринит, който се характеризира с хрема, кихане, сърбеж или усещане за запушен нос
  • Съдържа висока концентрация на рядката гама линоленова киселина, която намалява риска от образуване на кръвни съсиреци, възпаления и менструално напрежение
  • Спомага за отстраняване на свободните радикали от тялото ни

Дозировка при прием на Спирулина

Научната литература уточнява препоръчителните дози в зависимост от чистотата на добавката. Това обикновено са дози от 800 до 3000 mg. Въпреки това си струва да обърнете внимание на произхода и репутацията на компанията, за да намалите риска от замърсена суровина.

Има ли странични ефекти от приема на Спирулина?

Според научни данни много рядко се появяват странични ефекти от приема на Спирулина, дори и при прием на по-големи дози от препоръчителните. Предимно се проявяват в стомашен дискомфорт, лек кожен сърбеж или повишена телесна температура. Но тези симптими се дължат по-скоро на индивидуална непоносимост и чувствителност към конкретния организъ,

С какво друго може да се комбинира приема на Спирулина?

Няма противопоказания за комбиниране на спирулина с други хранителни добавки. Можете да бъде комбинирана с всичко, в зависимост от вашата цел.

Препоръчваме ви няколко интересни комбинации:

  • С Омега 3 мастни киселини
  • С R-ALA за подпомагане регулирането на кръвната захар
  • С NAC за подпомагане на регенерацията на черния дроб и детоксикацията на тялото

Количеството токсини в нашето тяло играе важна роля за неговото функциониране, което може да е важно в по-късните години от живота ни. Ето защо е толкова важно да се отървете от тях навреме. Спирулина е перфектната хранителна добавка в тази посока.

Източници:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17914191/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28182098/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20010119/

https://www.researchgate.net/publication/318497668