Витамин Е – как влияе на здравето?


Противно на общоприетото схващане, витамин Е не е химично съединение. Това е група от осем форми на мастноразтворими съединения, характеризиращи се с различни нива на биологична активност. 
Витамини Е и С  имат свойството да се борят със свободните радикали. А степента на въздействие на витамин Е върху свободните радикали е толкова трайна, че  се счита за изходно ниво за определяне на антирадикалната активност на други вещества.


Какво представляват антирадикалите?

В хода на превръщане на храната в енергия много често се произвеждат свободни радикали (атоми с несдвоен брой електрони).
За съжаление обаче свободни радикали могат да се отделят и от околната среда. Например от замърсяването на въздуха, цигарения дим и дори слънчевата радиация. Затова целта на антиоксидантите е да предпазят клетките на тялото ни от прекомерно наличие на свободни радикали. Това е важно, тъй като според много теории, свободните радикали могат да увеличат риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания или рак.





Колко витамин Е трябва да приемате?

Разбира се, хората на различни етапи от своето развитие / живот имат напълно различни хранителни потребности. За възрастните хора дневният прием на витамин Е (алфа-токоферол) трябва да бъде около 15 mg. Единственото изключение е за жени, които кърмят- в този случай количество се повишава до 19 mg. 


Откъде можем да си набавим витамин Е?

Най-ценните източници на витамин Е са:

  • авокадо
  • слънчогледови семки
  • бадеми
  • маслини
  • фъстъци и фъстъчено масло
  • спанак
  • броколи



Възможно ли е да не си набавяте достатъчно витамин Е?

Да, това може да се случи. Това се отнася особено за хора, които са на диети с ниско съдържание на мазнини (не забравяйте, че витамин Е се разтваря в мазнините). Друга група хора с повишен риск от дефицит на витамин Е са хора с нарушения на малабсорбцията на мазнини. Много проучвания установяват, че повечето американци консумират твърде малко витамин Е. В същото време повече от 10% от възрастните американци приемат добавки с витамин Е с> 400 IU. Сега нека да разгледаме как адекватният прием на витамин Е може да подпомогне здравето ни.



Витамин Е и защита срещу свободните радикали

В началото на тази статия споменахме, че витамин Е е известен главно със своята борба срещу свободните радикали. Това е така, но се оказва, че ефектът на витамин Е може допълнително да се засили от едновременната консумация на ненаситени мазнини. Предполага се, че е най-добре да се приемат 2-4 IU витамин Е на 1 грам ненаситени мазнини. 

Факт е, че нашето тяло произвежда свободни радикали, когато тренираме. Това е съвсем нормално и е част от процеса на адаптация, който е предназначен да подготви тялото ни за следващото възникване на подобен "стрес". Така че, ако приемаме прекомерно количество антиоксиданти по време на тренировка и няколко часа след нея, например витамин Е, се оказва, че е възможно да нарушим тези адаптационни процеси.


Витамин Е и имунитета

Имунокомпрометираните възрастни хора е препоръчително да  приемат по- голяма доза витамин Е – между 50-200 mg. (Препоръчително е точната доза да бъде по предписание на лекар.) Предполага се, че приема на по- голяма доза витамин Е намаля рискът от инфекции на горните дихателни пътища, но пък не оказва влияние върху рискът от инфекции на долните дихателни пътища. 


Как Витамин Е ни предпазва от заболявания на сърдечно-съдовата система?

Един от механизмите, чрез които витамин Е защитава нашата сърдечно-съдова система, е като се бори със свободните радикали. Също така подпомага сърдечно-съдовата система благодарение на противовъзпалителните си свойства и може да намали риска от образуване на кръвни съсиреци.

Интересното е, че научната общност има противоположно мнение по отношение на въздействието на витамин Е върху сърдечно-съдовата система. Някои изследвания показват, че приема на витамин Е значително намалява честотата на сърдечно-съдовите заболявания с почти 40%. А други проучвания, проведени главно върху възрастни хора, не показват такива резултати. 


Витамин Е и здравето на черния дроб

Когато 300 mg витамин Е се приема от хора, които страдат от неалкохолна мастна чернодробна болест в продължение на шест месеца, се забелязва значително намаляване на показателите за хода на заболяването. Освен това добавките с витамин Е при хора със стеатохепатит могат да допринесат за намаляване на количеството мазнини в черния дроб.

Ако статията ви е харесала, може да ни подкрепите като я споделите с приятели!

Прочетете още как витамин Д подпомага организма в нашата статия "Какво е витамин D и какво прави?"