ААКГ - действие, ефекти и дозировка

Постоянно нарастващият интерес към силовите тренировки означава, че все повече искаме да полагаме грижи за фигурата. За да успеете да постигнете всичко това, трябва да отделите много време, за да научите как работи нашето тяло, как да имате ефективни тренировки и разбира се как да се възстановявате.

  1. Какво е AAKG? 
  2. Как действа AAKG? 
  3. Кога да използвате AAKG? 
  4. Как да дозирате AAKG? 
  5. С какво си струва да комбинирате AAKG? 

Много често хранителните добавки, които помагат за постигане на желаните ефекти, се оказват единични аминокиселини или тяхната комбинация. Една от многото полезни аминокиселини е AAKG, или L-аргинин алфа-кетоглутарат.

1. Какво е AAKG? 

AAKG или L-аргинин алфа-кетоглутарат е химическо съединение, образувано чрез комбиниране на кето киселина, т.е. глутарова киселина, с аминокиселината L-аргинин. Аргининът е екзогенна аминокиселина, което означава, че трябва да се набавя с храната, тъй като човешкото тяло не е в състояние да синтезира това съединение. Въпреки това, простото комбиниране на аргинин със сол на глутарова киселина увеличава максимално спортния капаците на човек, благодарение на способността да повишава азотния оксид (NO), който има много полезни свойства за тялото на човек, практикуващ физическа активност. в различни форми.

AAKG може да се използва под формата на подпомагане на регенерацията на тялото на трениращия, като го стимулира да действа по време на тренировка и повлиява процесите, свързани с развитието на мускулната тъкан. Става дума, разбира се, за т.нар анаболни процеси. AAKG се предлага на пазара на хранителни добавки под формата на капсули и под формата на прах.

  • AAKG и аргинин



Много хора често се питат каква е разликата между класическата форма на L-аргинин и AAKG? Е, комбинацията от аргинин с алфа-кетоглутарова киселина осигурява по-добро усвояване на аргинина, поради което той се използва по-ефективно от тялото за физически упражнения. Самият аргинин няма същите свойства.

Все пак си струва да се има предвид, че и двете форми на аргинин имат много сходни ползи за тялото. Въпреки това, ако искаме да се съсредоточим повече върху тренировъчните ефекти, произтичащи от употребата на аргинин, то със сигурност AAKG е по-добрия избор. Самият аргинин има няколко допълнителни клинични приложения, които ще бъдат обсъдени по-късно в тази статия.

2. Как действа AAKG? 

Една от основните причини за използването на AAKG е способността на тази форма на аргинин да произвежда високи нива на азотен оксид (NO). Благодарение на това свойство, тялото на трениращия може да извлече повече ползи преди тренировка, по време на тренировка и след нея. Азотният оксид има голямо влияние върху функцията на кръвоносните съдове. Неговото присъствие спомага за увеличаване на притока на кръв през капилярите и увеличаване на лумена на кръвоносните съдове, с други думи, те се разширяват и мускула по-добре се кръвонапълва.

Преди тренировка, използването на AAKG ще допринесе за увеличаване на притока на кръв, което ще оксигенира мускулната тъкан много по-добре и ще й осигури хранителни вещества, необходими за ефективното функциониране по време на силови упражнения. В допълнение, повишеният кръвен поток ще доведе до по-голямо желание за тренировка поради възбуждащия ефект на по-бързия кръвен поток. Не случайно всички предтренировъчни продукти съдържат AAKG.

По време на тренировка нарастващата концентрация на аргинин в тялото, а с това и концентрацията на азотен оксид, предизвиква ефекта на т.нар. „Мускулно напомпване“, характеризираща ефективно работещите мускули с желания ефект от тяхната оксигенация. Това ви позволява да тренирате със същият интензитет за по-дълъг период от време, преди максималното натрупване на млечна киселина да ви попречи да продължите темпото. Разбира се, по-високата концентрация на аргинин и азотен оксид също благоприятства постоянната прогресия, което ви позволява да увеличите тренировъчния обем, необходим в процеса на оформяне на тялото.

След тренировка, наличието на азотен оксид в тялото и подходящата концентрация на аргинин спомагат за по-добра и по-ефективна регенерация. Ефектът от разширяване на кръвоносните съдове и увеличаване на притока на кръв през тях означава, че тялото доставя достатъчно кислород на уморените мускули, което води до по-бърза регенерация. Освен това, заедно с кислорода, до мускулите се доставят повече хранителни вещества, които пряко допринасят за храненето на тази тъкан.

Добрата регенерация не би могъл да бъде постигнат без използването на аргинин под формата на AAKG. Колкото повече хранителни вещества могат да бъдат доставени на засегнатите мускули, толкова по-бързо те могат да бъдат регенерирани, за да работят по време на следващите тренировки. Важна съставка в този случай е протеинът, който играе ключова роля при възстановяването на микроуврежданията на мускулната тъкан в резултат на тренировка.



Друг важен аспект от действието на AAKG след тренировка е способността на тази форма на L-аргинин да инхибира катаболизма на мускулния протеин. Катаболизмът може да бъде резултат от прекалено интензивни тренировки, неправилен начин на живот и некачествена регенерация. Катаболните процеси са нещо, което хората, които спортуват, се опитват да избягват, доколкото е възможно. За съжаление води до разграждане на мускулните протеини, а оттам и на мускулната маса. AAKG предотвратява този ефект поради способността си да активира анаболни процеси, които след тренировките ще бъдат отговорни за по-ефективната регенерация на мускулната тъкан.

Наличието на аргинин насърчава активирането на процесите, свързани с развитието на мускулна маса. Следователно такава добавка е практически основният елемент на всеки спортист. 

Като част от подобряването на вашето спортно представяне и ежедневно здраве, можете да опитате хранителните добавки AAKG от нашият магазин Protein4e.com на изгодни цени. Предлагаме прахообразни и капсулни форми на AAKG.

  • Други ефекти на аргинин 

В допълнение към гореспоменатите ефекти на AAKG, не може да се забрави и ефектът на L-аргинин, който може да се използва по същия начин както при спортуващи, така и при хора с някои метаболитни нарушения. Аргининът може да помогне за регулиране на кръвното налягане и премахване на токсините от тялото. Последното свойство може да се окаже полезно и при трениращи хора, при които след приключване на тренировъчната сесия протича процесът на отстраняване на различни видове токсини и метаболити в резултат на възпаление, предизвикано от тренировка. В резултат на употребата на аргинин, черният дроб е в състояние да метаболизира проблемните съединения по-бързо и да ги отстранява от тялото по-ефективно.

Аргининът и AAKG могат успешно да се използват при мъжки хормонални проблеми. Много стресови фактори от околната среда и други проблеми с начина на живот причиняват отслабено либидо и липса на адекватно кръвоснабдяване на пениса, което може да повлияе на близките ви отношения с друг човек. Аргининът може да бъде ефективно въведен сред такива хора, причинявайки адекватно кръвоснабдяване на пениса и повишаване на либидото. Все пак трябва да се помни, че това не е гарантирано решение и в такива случаи е добре да се консултирате с медицинско лице и да обърнете внимание на качеството начина на живот, включително диета и добавки, както и адекватна регенерация.

Аргининът подобрява и функционирането на имунната система. Доказано е, че употребата му допринася за повишената пролиферация на Т-лимфоцитите, което влияе върху по-ефективното разпознаване на патогените, тяхното унищожаване и отстраняване от тялото. Това прави аргинина средство за подпомагане на тренировъчните ефекти и действащо профилактично срещу различни видове инфекции, които могат да окажат голямо влияние върху резултатите, постигнати от хора, извършващи физическа активност. Спортистите са група, която е особено изложена на настинки и проблеми с имунната система. 

Аргининът показва и благоприятни ефекти върху наранявания и следоперативни рани. Тази аминокиселина влияе върху регенеративните процеси и по-добрата оксигенация на периферните тъкани и по-ефективното доставяне на хранителни вещества до определена тъкан. Аргининът ускорява регенеративните процеси и може да се използва при хора след хирургични състояния (въпреки че си струва да обсъдите този въпрос с вашия лекуващ лекар) и след наранявания.

Друго важно свойство на аргинина (също AAKG) е способността на тази аминокиселина да регулира нивата на кръвната захар. Това е от голямо значение за хората с неблагоприятна семейна анамнеза и склонност в семейството към придобиване на заболявания, свързани с неправилното функциониране на въглехидратната обмяна, и тези, които са провокирали такова състояние с начина си на живот. Аргининът, освобождавайки по-големи количества азотен оксид, подобрява инсулиновата чувствителност, т.е. чувствителността на инсулиновите рецептори към действието на инсулиновия хормон. В допълнение, азотният оксид влияе положително върху регулирането на количеството инсулин, секретиран от клетките на панкреаса в отговор на нивата на кръвната захар.

Смята се, че хранителните добавки с аргинин могат да имат благоприятен ефект и върху хора с хипотония, т.е. състояние на хронично ниско кръвно налягане. Друга група хора, които могат допълнително да се възползват от аргинин или AAKG, са жени, страдащи от прееклампсия. В тези случаи обаче са необходими повече изследвания и наблюдение от медицинско лице.

3. Кога да използвате AAKG? 

Използването на AAKG зависи от индивидуалните ви цели, нужди и опит. Въпреки това, препоръчителният метод за използване на AAKG е да се консумира доза от около 5 гр (изпита с повече вода) 30 минути преди тренировка. Хората, които искат допълнително да подобрят регенерацията след тренировка, могат допълнително да приемат малка доза от около 1-2 гр след края на тренировката. Това ще допринесе за по-добра регенерация и подхранване на мускулите.

Можете също така да подпомогнете регенерацията на тялото, като използвате AAKG в нетренировъчни дни. В този случай AAKG се използва в препоръчаната от производителя доза по време на хранене. Както вече споменахме, дозировката и употребата на AAKG може да варира в зависимост от вашите навици, но такива действия могат да се предприемат само след усвояване на основните принципи за използване на AAKG, съдържащи се в етикетите на добавките.

4. Как да дозирате AAKG? 

Дневната доза AAKG трябва да бъде индивидуално съобразена с индивида. Основният диференциращ фактор е нивото на физическа активност и нейната редовност. Обикновено препоръчителната дневна доза AAKG е около 4-6 гр на ден, въпреки че, както беше споменато, тя може да варира в зависимост от тренировъчното ви ниво.

Следвайте препоръките на производителя върху етикета на продукта. Начинаещите трябва да започнат с по-малка порция, за да свикнат постепенно с ефектите на AAKG, като увеличават дневната доза от тази форма на аргинин с течение на времето.

Ако освен това човек използва различни видове предтренировъчни добавки, трябва да обърне специално внимание на състава на такъв препарат, дали вече не съдържа AAKG или аргинин. В този случай, ако желае допълнително да приема AAKG, то дневната доза трябва да бъде съобразена.

5. С какво си струва да комбинирате AAKG? 

Когато практикувате силови тренировки, е добре да комбинирате някои добавки помежду си, за да увеличите максимално ползите от използването им. В случая на AAKG, тази форма на аргинин може лесно да се комбинира с креатин, който при продължителна употреба ще подобри спортните резултати и ще допринесе за по-ефективно оформяне на тялото.

Вторият вариант за комбиниране на AAKG е комбинирането му с бета-аланин. Но това само по себе си не изключва и комбинирането на AAKG с креатин . Комбинацията от AAKG с бета-аланин ще допринесе за по-ефективната работа на мускулната тъкан, тъй като мускулите ще бъдат адекватно снабдени с активни съставки и кислород, което ще подпомогне работата им благодарение на добавката на AAKG. В допълнение, бета-аланинът ще направи мускулите способни да тренират по-дълго при съпротивление, външно тегло. Комбинацията от тези 2 вещества също ще допринесе за още по-добра регенерация на мускулната тъкан и намаляване на мускулните болки, причинени от тренировка.

Използвани източници:

Какво е AAKG:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19755457/

Свойства на AAKG:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21813912/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30770070/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6267392/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5021928/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28120856/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28388380/