Какво е аргининът?

L-Arginine е есенциална или полуесенциална аминокиселина,каквито са изолевцин, левцин, лизин, метионин, фенилаланин, треонин, триптофан и валин. Човешкият организъм може да синтезира сам достатъчно л-аргинин, за да задоволи собствените си нужди, но това количество не е достатъчно, за да постигнете така желаните спортни постижения.

Ползи и функции на аргининът

Аргининът е необходим за правилното изпълнение на множество физиологични процеси. Част от тези процеси са секрецията на хормони, в това число и хормон на растежа, отстраняването на токсички вещества от организма, подсилването на имунната система и засилване на метаболизма.
Но един от най-важните ефекти на аргининът е способностт му да разширява кръвоносните съдове и да предизвиква „напомпване”.Това води до дотигане на по-големи количества кислород и хранителни вещества до работещите мускули , което се явява предпосавка за постигане на мускулен растеж. Освен това редовният му прием предпазва от сърдечно-съдови заболявания и има благоприятно действе при еректилна дисфункция и подобрява качеството на сексуалната функция.
Друго невероятно своиство на аргининът е, че той намаля времето и подпомага заздравяването на рани и костни фрактури.

Какво представлява AAKG?

Аргинин алфа-кетоглутарат е разработена и подобрена форма на аминокиселината аргинин с алфа-кетоглутарат. Ускорява растежа на мускулните клерки, регулира нивата на инсулин и има силен анаболен ефект. Спада към така наречените азотни бустери .
AАKG има по-висока усвояемост, което го прави доста по-ефективен придукт. Освен това ААКG влияe директно върху покачването на силата и спортните резултати.

Аргинин за отслабване

Освен, че аргинина запазва мускулите, той помага и за отслабване. Така след дългосрочен прием на L-аргинин, ставате по-изчистени и релефни. Важни теории за начина по който действа Аргинина:


  • Аминокиселината аргинин прави андрогенните рецептори по-ефективни
  • Аргининът повишава мускулния растеж, чрез увеличаване нивата на азотни оксид и хормон на растежа
  • L-аргинин повишава активността на cGMP (цикличен гуанозин монофосфат) в мускулите, така те изгарят повече мазнини и захари и по-малко протеин.

Приемът на аргинин преди тренировка засилва кръвоснабдяването и видимо артериите се увеличават. Но новите проучвания доказват, че Аргинин практически няма ефект върху телесното тегло, но той се отразява на телесния състав. Най-поросто казано, вие процентът подкожни мазнини намалява, а мускулната маса се увеличава. Което е и основна цел на всеки трениращ човек.

Така, че комбинацията от аргинин и хранителни добавки за отслабване е идеален начин за справяне с излишните телесни мазнини!

Прием на Аргинин


За да повишиш нивото на азотния оксид приемайте 3-5 гр. аргинин като хранителна добавка в различни форми L-аргинин на прах или таблетки. Единият прием да бъде сутрин на гладно, а другият 30-40 мин. преди тренировка.

Добре е да знаете

Спортисти, които спират употребата на анаболни препарати, също имат полза от употребата на аргинин.

Хората, страдащи от сърдечни или психични заболявания, е добре да се консултират с лекаря си преди да започнат да приемат аргинин.

Както всяко хранителна добавка, и аргиниът може да се предозира, като може да доведе до диария, отпадналост и гадене.

Не забравяй, че в Protein4e.com можеш да избираш между множество различни марки аргинин. Ние предлагаме най-добрите цени на пазара!