Какво е алфа-липоева киселина

Алфа-липоевата киселина е органична мастна киселина, която участва в състава на всяка клетка в тялото ни и функционира като антиоксидант. Произвежда се в организма и на животни, и на растения, и участва в енергийния метаболизъм – превръщането на глюкозата в енергия. В най-големи концентрации се съдържа предимно в храни, например червено месо, черен дроб, спанак, броколи, картофи, брюкселско зеле. В лабораториите се произвежда и синтетична алфа-липоева киселина, която се използва в състава на медикаменти.

Интересно е, че алфа-липоевата киселина се разтваря както в мазнини, така и във вода. Това е причината тя да се абсорбира без проблем в липидните слоеве на кожата и да унищожава свободните радикали както в клетъчната мембрана, така и във вътрешността на клетката.

Употреба

Алфа-липоевата киселина се използва предимно заради своя антиоксидантен ефект. Тя намалява възпаленията и забавя стареенето на клетките. Това го прави прекрасна добавка към козметичните продукти за подобряване на еластичността и бръчките на кожата.

В медицината се препоръчва допълнителен прием на киселината използва най-вече при диабет, тъй като подобрява нивата на кръвната захар при диабет тип 2 и облекчава някои симптоми като болка или парене в крайниците.

Алфа-липоевата киселина успява да възстанови нивата на други антиоксиданти в тялото като витамин С и витамин Е.

Използване на алфа-липоева киселина под формата на хранителна добавка в спорта и фитнеса

Някои изследвания твърдят, че приемането на алфа-липоева киселина в продължение на 8-48 седмици може да доведе до леко намаляване на телесното тегло. Това е и основната употреба на киселината в спорта и фитнеса. 

Проучванията сочат, че киселината може да намали активността на ензима АМР-активирана протеин киназа, който се произвежда в хипоталамуса на мозъка. Реалните ефекти от това въздействие са два: от една страна се потиска чувството на глад, от друга се увеличава броя на калориите, които тялото изразходва, когато е в покой. Въпреки всичко анализът на изследванията показва, че хората, които приемат по-високи от обичайните количества алфа-липоева киселина, губят около 700 грама от теглото си за 14-седмичен прием, тоест отслабващият ефект е лек.

Друг резултат от приема на хранителна добавка с алфа-липоева киселина е, че се увеличава производство на енергия в организма. Причината е в повишеното абсорбиране и оползотворяване на хранителните вещества, както и на витамин С и Е, които също са антиоксиданти.

За да се постигнат тези ефекти, съдържанието на алфа-липоева киселина в хранителните добавки би могло да достигне до 1000 пъти повече, отколкото е в хранителните източници. 

Кога не бива да се приема алфа-липоева киселина

Смята се, че алфа-липоевата киселина е безопасна, но все пак препоръчваме да внимавате с приема и да се консултирате с лекар в следните ситуации:

  • Ако имате диабет, тъй като приемът може да понижи нивата на кръвната ви захар.
  • Ако сте бременни или кърмите.
  • Ако имате дефицит на витамин В1.
  • Ако страдате от заболяване на щитовидната жлеза.
  • Ако приемате медикаменти за диабет, за рак или тироидни хормони.


Препоръчва се да не използвате хранителни добавки с алфа-липоева киселина за период, по-дълъг от 4 години.

Дозировка

За алфа-липоевата киселина няма определена дозировка, но се смята, че между 300 и 600 мг дневен прием са приемливи и не носят рискове. Все пак препоръчваме след като изберете продукт с алфа-липоева киселина, да прочетете внимателно инструкциите за употреба и да ги спазвате – това ще ви осигури максимална безопасност при прием. Напомняме, че дозите за диабетици трябва да бъдат съобразени с вида диабет, конкретната цел и състоянието на пациента.

Препоръчва се да приемате продукта на гладно, тъй като някои храни могат да повлияят на активността на добавката.