Ресвератрол - действие и свойства. Научете за 7 ползи от приема на ресвератрол

Ресвератролът е едно от съединенията от растителен произход, които проявяват антиоксидантна активност. Неговите най-важни източници са: червено вино, грозде, някои плодове и фъстъци. Активното вещество е концентрирано в ципите и семената на гроздето и плодовете. Отговорен е за ферментация на вино, откъдето идва и високото ниво на ресвератрол във виното.

Много научни публикации показват многостранните ефекти на ресвератрола. В тази статия представяме 7 ползи от използването на този антиоксидант и неговия ефект върху организма.

1. Понижава кръвното налягане

Преглед на научни изследвания от 2015 г. установи, че добавките ресвератрол намаляват кръвното налягане, упражнявано от кръвта върху стените на артериите, което намалява нивото на систоличното кръвно налягане (1). Систоличното кръвно налягане се увеличава с възрастта, тъй като артериите се стесняват и сковават, което е висок рисков фактор за сърдечни и бъбречни заболявания. Нещо повече, ресвератролът има и свойства, които стимулират производството на азотен оксид в организма, което допълнително спомага за отпускане на кръвоносните съдове и намаляване на кръвното налягане, улеснявайки неговия свободен поток (2).

Доза: Ефективната доза ресвератрол варира между 150 mg и 500 mg дневно.

2. Регулира нивото на липидите

Няколко проучвания, използващи ресвератрол, показват, че добавката му е ефективна, за да помогне за промяна на липидния профил в кръвта към промяна на пропорцията, за да бъде по-полезна за здравето. Проучване от 2016 г. ни предоставя информация, че стратегията за комбиниране на високопротеинова диета с полиненаситени мазнини, както и добавянето на ресвератрол, ефективно намалява количеството на общия холестерол и също така увеличава количеството HDL липопротеин (така нареченият „добър холестерол“) (3).

3. Удължава живота на някои животни

Има доказателства, че ресвератролът активира гени, които са отговорни за процеса на стареене. Изследователите предполагат, че ефектите на ресвератрола върху клетките са подобни на периодичното гладуване, което активира специфични реакции в организма, които от своя страна предотвратяват по-бързото стареене на клетките. Точно така, гладуването е един от начините тялото да остане във форма по-дълго. Проучванията върху животни показват, че ефектите на ресвератрола могат да удължат живота им с до 60% (4).

4. Предпазва мозъка


Пиенето на червено вино може да има потенциал за подпомагане на когнитивните функции (5). Този ефект може да бъде пряко свързан с антиоксидантните и противовъзпалителни ефекти на ресвератрола. Научните изследвания предполагат, че ресвератролът действа като антагонист на характерни протеинови фрагменти, които са пряко свързани с болестта на Алцхаймер. Той инхибира развитието на болестта и намалява увреждането на мозъчните клетки.

5. Може да повиши инсулиновата чувствителност

Инсулиновата чувствителност е термин на метаболитната функция, който идва от заболяването, наречено диабет. Това явление е неспособността на тъканите да реагират адекватно на действието на инсулина под въздействието на висока кръвна захар. Това явление е широко разпространено при затлъстели хора. Доказано е, че ресвератролът има няколко предимства при лечението на диабет, една от които е повишаването на чувствителността на тъканите към инсулин.

6. Защитен ефект върху ставите


Артритът е често срещана причина за артроза, причинявайки болка, както и загуба на подвижност. Изследванията показват, че добавките, базирани на ресвератрол, помагат за защита на хрущяла (7). Едно проучване използва зайци, страдащи от дегенерация на колянните стави, където те се инжектират в ставите с разтвор на основата на ресвератрол. Оказа се, че този вид терапия ефективно намалява риска от по-нататъшно увреждане на ставите (8).

7. Има противораков ефект

Ефектът на ресвератрол за борба с рака се проявява чрез ефекта на инхибиране на репликацията на раковите клетки и ограничаване на тяхното разпространение. Той влияе на генната експресия, инхибирайки растежа на рака. Той може да покаже инхибиторен потенциал за някои хормони, които подпомагат разпространението на тумори (9).

Какво си струва да запомните и как да използвате тези знания?

Ресвератролът принадлежи към група растителни добавки, които се наричат ​​адаптогени. Действието му се основава на антиоксидантен, както и противовъзпалителен ефект. Дневната доза варира от 150 до 500 mg. Потенциалният му ефект може да се използва за подпомагане лечението на диабет, предотвратяване на възпаления в тялото и защита на ставите по време на периода на възстановяване. За съжаление, количеството на активното съединение, което се намира във виното, е малко, така че хората, които сериозно искат да извлекът ползите от това ценно вещество - ресвератрол, трябва да обмислят набавянто му под формата на екстракт в капсули.

Източници

(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24731650/ 

(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25302702/

(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27085216/

(4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27781945/

(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4030174/

(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4160010/

(7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3344210/

(8) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17115116/ 

(9) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18586690/