5 причини, заради които трябва да използвате креатин


Креатинът е една от най-използваните хранителни добавки в спортното суплементиране, във всички спортове. Притежава множество предимства и свойства, поради които си заслужава да бъде разгледан.


Креатин хранителна добавка

Много спортисти се спират на креатин, защото благодарение на него те постигат отлични спортни резултати за относително кратко време. В допълнение, това е най-безопасната категория хранителни добавки на пазара. Приемайки висококачествен креатин можете да разчитате на бързо покачване на тегло, което е от 0,9 до 1,8 кг за 4-12 седмици. Разбира се при жените обаче този резултат ще бъде сравнително по-малък. Освен това увеличаваме и спортната ефективност с до 15%. Ето защо си струва да отделите малко време, за да проучите всичките му предимства и ефекти.


1. Повишен интензитет на тренировка, следователно повече мускулна маса

Една от най-известните причини да приемате креатин е да увеличите общата интензивност на тренировката, което се изразява в по -високи мускулни печалби. Креатинът ще ви позволи да продължите да тренирате с висока интензивност в момент, когато този интензитет обикновено спада. Хората, които имат проблем с поддържането на интензивността на цялата тренировка, определено имат нужда от креатин под формата на хранителна добавка.


2. Подобряване на мускулната контракция означава по-добри спортни постижения

Креатинът е отлична добавка за онези спортисти, които основна цел е подобряване на силата и силовата издържливост. Този тип спортни дейности имат голяма нужда ит бърз ресинтез на АТФ в клетките. Креатинът ще гарантира, че тази енергия ще бъде възстановена и няма да се изчерпи, например след няколко спринта или няколко сета в залата.


3. По -бързият ресинтеза на АТФ допринася за по-качествени тренировки

Креатинът ви позволява да тренирате с по-висока честота, което означава по-бърз и забележим мускулен растеж. Колкото по-често имате възможност да стимулирате мускулите си, толкова по-бързо те ще станат по-големи, разбира се, при условие че имате възможност да се възстановите напълно от предишните си усилия. Креатинът ускорява възстановяването, така че означава, че ще ви трябва по-малко време за почивка. Ако сте човек, който се нуждае от няколко почивни дни след една тренировка, креатинът може да ви помогне да намалите времето за възстановяване. Като цяло, това ще допринесе за по-чести тренировки и прогрес, които ще усетите още от първия месец.


4. По-високото ниво на гликоген води до по-голям мускулен обем

Друга причина е по-добрият визуален ефект на вашата фигура. Говоря за така нареченото мускулно напомпване, което ви мотивира за по-добра тренировка. Разбира се, това няма голямо влияние върху физиологията на тялото, но действа върху психиката. Ако забележите с невъоръжено око резултатите от упоритата си работа във фитнеса, определено ще се мотивирате да тренирате по-често и по -интензивно. Тъй като креатинът причинява по-високо ниво на задържане на вода в тялото, мускулният обем ще бъде по-осезаем. Обикновено най-добрите резултати могат да се видят в началото на приема на креатин. По-късно тялото свиква, но все пак ще бъде ефективно.


5. По-високата ефективност на тренировката повишава нивото на метаболизма

Последната причина, поради която си струва да инвестирате в креатин, ще бъде увеличаването на метаболизма. Ако целта ви днес е да намалите телесните мазнини, количеството изгорени калории през деня е от решаващо значение за това колко бързо виждате резултатите. Тъй като тренировките с висока интензивност са чудесен начин за увеличаване на метаболизма и са пряко свързани с енергията на АТФ в мускулните клетки, креатинът допринася за повишаване на тяхната ефективност. Освен това, когато намалите количеството въглехидрати по време на редукционния период, това се проявява в общ спад на енергията, което прави тренировките още по-взискателни. Креатинът до известна степен подпомага този процес.


Ползите от креатина - обобщение

Струва си да се подчертае в крайна сметка, че креатинът е една от най-евтините добавки, налични в момента на пазара. Няма причина да натоварвате бюджета си с нови и недоказали се все още смеси. Толкова много предимства и ниската му цена са основните причи, да се използва от много културисти и спортисти. Важно е обаче креатинът да се приема по разумен начин, съобразен спрямо вашите тренировъчни цели, хранителен и тренировъчен режим.