17 интересни факта за колагена. Всичко, което си струва да знаете за колагена!

Търсейки в интернет информация за „колаген“, можем да намерим много интересни факти за него. Популярността на добавките с колаген означава, че можем да търсим много статии, които не винаги съдържат факти. Има и някои противоречия, митове и мнения, основани на непотвърдени факти.

За да научите повече, решихме да направим малко проучване и да изберем 17 интересни факта, които се отнасят до колагена и може би ще предизвикат интереса ви като физически активен човек.

1. Откъде идва името "колаген"?

Хората спекулират откъде всъщност идва името „колаген“. Както се оказва, идва от гръцка дума и означава „лепило“. Във физиологията колагенът се счита за веществото, което свързва тъканите. Интересното е, че преди повече от 8000 години Израел произвежда лепило на основата на колаген, за да служи като печат в кошници от лен. Египтяните пък използвали лепило на основата на колаген като свързващо вещество в своите картини. Местните индианци в Америка са познавали колагена преди около 1500 години, където им е служил като добавка за правене на лъкове. А от какво е получен колагенът? Както сочат източниците, колагенът е получен от копита на коне.

2. Колаген и възраст


Според данни, получени от д-р Susan Obaga, член на борда на Американския съвет по козметична хирургия, способността на организма да произвежда колаген спада с около 1% годишно след 20-годишна възраст. Ето защо, ако искаме да поддържаме кожата млада възможно най-дълго, трябва да се погрижим за нейното подхранване и грижи през младостта. Трябва да се отнасяме към тялото си по отношение на дългосрочна инвестиция. Един от елементите му е включването на колаген в диетата.

3. Захарта има отрицателен ефект върху колагена

Не само възрастта има отрицателен ефект върху колагеновите структури. Колагенът може допълнително да бъде повреден от висока консумация на рафинирана захар, некачествени въглехидрати, UV лъчение, тютюнопушене. Колагенови връзки под влиянието на гореспоменатите факторите стават слаби и отпуснати. Поддържането на здравословна, балансирана диета, богата на колаген, е добра идея за противодействие на този тип последствия.

4. Колагенът е по-силен от стоманата

Колагеновите влакна тип I са по-здрави от стоманата в мащаб 1:1. Този вид сравнение е направено при изпитването за устойчивост на преодоляване на други материали или сплави. Този тест е като разтягане на въже, където отделните му влакна бавно се счупват, преди да се скъса напълно.

5. Колаген - разлики в типа в зависимост от функцията

Различните видове колаген имат различно предназначение и функция в тялото ни. Колагенът от тип II не е толкова силен, колкото колаген от тип I, но ако използвахме колаген от тип I в ставите като част от тяхната амортизация, би било лошо за тях. Следователно, различните места в нашия организъм имат различни нужди от колаген.

6. Колагеновият хидролизат е най-добрият му източник

Хидролизиран колаген е колаген извлечен от желатинов протеин, в който размерът на молекулите е намален чрез хидролиза на пептидните връзки в желатиновите молекули. Мненията, че желатинът е добър източник на колаген, са малко пресилени. Желатинът е протеин, който се абсорбира много зле, така че осигуряването на точното количество желатин от отвари или продукти на основата на желатин не трябва да бъде единственото решение, когато става въпрос за добавяне на колаген в диетата.

7. Колагенът се намира в костите


Не всеки знае, че колагенът създава т.нар биологичната матрица на костта, която е от съществено значение за кристализацията на костно-изграждащите минерали. Следователно диетичният дефицит на колаген може да бъде една от причините за развитието на остеопения, т.е. началото на заболяването, наречено остеопороза. Осигуряването на точното количество колаген ще обуслави гъвкавостта и здравината на костите.

8. Всяка колагенова верига има над 1400 аминокиселини

Колагенът е протеин, който няма сложна структура по отношение на видовете аминокиселини. Състои се само от 3 аминокиселини, като глицин, пролин и хидроксипролин, но всяка колагенова верига съдържа над 1400 аминокиселини в своята конфигурация. Тази структура затруднява храносмилането и усвояването му, затова се препоръчва да се използват добавки на основата на хидролизиран колаген.

9. Защо колагеновият хидролизат е най-добрият?

Процесът на хидролиза води до нарязване на колагеновата верига на по-малки структури, така че тялото да се възползва по-добре от нея. Този процес протича с участието на вода и ензими, което прави усвояването на колагена от нашето тяло много по-ефективно и пълноценно.

10. Витамин С е необходим за синтезиране на колаген


Следващата точка се отнася до въпроса за синтеза на колаген с участието на витамин С. Недостатъчното количество витамин С в диетата може да допринесе за намаляване на производството на колаген и влошаване на качеството на колагеновите връзки в организма. Следователно много добрите продукти с колаген съдържат и добавен витамин С, което прави добавката много по-ефективна.

11. От какъв колаген имате нужда?

Някои източници казват, че можете да различите до 28 вида. Тип I, II и III съставляват около 90% от общия колаген, намиращ се в тялото ни, и когато търсим хранителни добавки, по-скоро трябва да се съсредоточим върху тези видове. Колагенът от тип II е най-често срещаната форма на колаген в спортното суплементиране.

12. Мит за типовете колаген

Можем да прочетем повтарящ се мит навсякъде, който казва, че видът на колагена е предназначен за избрана структура на нашето тяло. Например, тип I колаген е предназначен за кожата, а тип II колаген само ще подпомогне работата на ставите. Това обаче не е напълно вярно. Колагенът е направен от аминокиселини, както споменахме по-рано в тази статия. Като протеинов продукт, той се разгражда до аминокиселини, които тялото да използва.

Представете си, че сте построили къща. Къщата се състои от няколко стени. След известно време някои от тухлите (в тези стени) се оказват по-слаби и изискват подмяна и мазилка. Така че поръчвате тухли и получавате цяла палитра от тях. Въпреки това използвате само няколко тухли, за да замените повредените фрагменти в стената. Същото ще бъде и с колагена. Когато консумираме колаген, той се разделя на отделни аминокиселини, които се използват за текущите нужди на тялото, независимо дали колагеновият дефицит е в кожата или в ставите. Тялото няма да разбере дали сте приемали колаген от тип I или тип II.

Д-р Ли, директор и началник отдел на Центъра за човешко хранене на UCLA обяснява, че аминокиселините от колагеновата структура се използват в телата ни там, където са необходими. Така например, колагенът от тип I, за който е известно, че присъства в кожните елементи на нашето тяло, може да се използва и за възстановяване на хрущялни елементи в ставите.

13. Колагенът не се среща навсякъде в тялото

Както споменахме по-рано, колагенът се намира практически във всички части на тялото ни, но има някои изключения. Колагенът не се намира в структури като зъби и роговицата на окото.



14. Има ли веган колаген?

Естествено, колагенът се съдържа само в животински продукти. На пазара обаче има козметика, която съдържа колаген от растителен произход. Но това е по-скоро смес от аминокиселини изграждащи колаген, отколкото типичен протеинов колаген.

Знаете ли, че колаген може да се добива и като използвате генетично модифицирани дрожди и бактерии. Способността да се произвежда колаген, получен от микроби, вместо от животни, има много обещаващи здравни приложения. Докато най-голямото предимство е, че няма увредени животни, има и други ползи от веган колагена, особено за хора, които могат да имат алергии или друг вид непоносимост.

Микробно отглежданият колаген би елиминирал този потенциален проблем, тъй като се произвежда в контролирана среда, където могат да бъдат премахнати често срещаните алергени или други вредни вещества. Но разбира се времето ще покаже....

15. Колаген и спортисти

При активно спортуващи хора колагенът намира много добро приложение за възстановяване на тъканите след тежки тренировки. Той има водеща функция за бързото възстановяване след изцеждащи мускулни тренировки, тъй като създава много фин слой в мускулната тъкан, подобен на гел или тънък лист, водещ до подхранване на мускулната тъкан с хранителни вещества и кислород, поради порестата структура на тъканите и тяхната пропускливост и хидрофилност. Също така благодарение на колагена, активно-спортуващите хора могат да се радват на бърз мускулен растеж, тъй като благодарение на структурния компонент в мускулната тъкан се отлагат множество фибробласти и остеобласти.

16. Колагенът е полезен за храносмилателната система

Колагенът е ефективен елемент, подпомагащ функционирането на червата. Той има защитна функция за лигавицата на храносмилателния тракт и се грижи за правилното подхранване на червата и чревната микрофлора. Често се препоръчва при проблеми с т.нар стягане в червата.

17. Вкусът на колагена

Висококачественият колаген ще бъде без вкус и мирис. Ще почувствате фин прах на езика си и водата ще стане лепкава. Овкусените версии на колагена по никакъв начин не намаляват неговото качество или ефективност. Можете да използвате овкусена версия на колаген, но трябва да се уверите, че тя не съдържа допълнително рафинирана захар, което може да има отрицателен ефект върху нейната работа и ефективност. Некачественият колаген ще има леко солен послевкус. Действието му ще бъде много по-лошо поради ниската му абсорбируемост.