В света на хранителните добавки за активно трениращи протеинът се смята за крал. Но ето факт от биологията в училище, което може би с те забравили: протеините са направени от аминокиселини и именно аминокиселините правят протеините толкова важни. Обяснено по най-простия начин, когато приемате протеини, тялото ви ги разгражда до отделни аминокиселини, пренарежда ги и ги превръща в мускули, маса или ензими, от които тялото ви се нуждае по време на физическото натоварване.

Но някои аминокиселини са особено важни за трениращите заради начина, по който тялото ги използва. Това са т. нар. аминокиселини с разклонена верига (BCAA). Защо приемът на ВСАА аминокиселини е важен и защо протеинът не е достатъчен, ще ви разкажем в следващите редове.

  1. Осигуряват точната дозировка

Както споменахме, протеинът естествено съдържа BCAA аминокиселини. Но дори висококачествените протеинови хранителни добавки съдържат само определено количество BCAA, при това смесени с всички останали аминокиселини. За да получите реална полза от тях, ви е необходима специална добавка с аминокиселини.

  1. Подобряват мускулната маса

Добре, но какъв е смисълът? Какво всъщност правят BCAA? Основната причина, поради която хората се обръщат към аминокиселинните добавки, е свързана с растежа на мускулите. Доказано е, че левцинът например регулира и подобрява синтеза на мускулни протеини след тренировка. Стимулирани от стреса при натоварване и насърчавани от наличието на левцин, вашите мускули ще имат всичко необходимо, за да растат и да бъдат по-добре подготвени за следващата тренировка. Но това далеч не е всичко, което ще спечелите, ако приемате правилни дози хранителни добавки с ВСАА аминокиселини.

  1. Повишават издръжливостта

Аминокиселините променят начина, по който тялото използва основните източници на енергия – въглехидратите и мазнините. За много спортисти, особено за тези, които имат нужда от кратки изблици на сила като спринтьорите например, основен проблем е изчерпването на гликогена, което води до изтощение и рязък спад в представянето. Амикониселините помагат да съхраните запасите си от гликоген.

Едно проучване от 2011 г. подлага седем доброволци мъже на тренировка, чиято цел е напълно да унищожи запасите им от гликоген. На едната група са дадени BCAA, а на другата – плацебо. Запасите от гликоген в групата с BCAA се оказват толкова добре защитени, че те задържат доброто си представяне за 17,2% по-дълго време от другите.

  1. Изгарят мазнините

Точно това е начинът, по който аминокиселините защитават гликогена – вместо него, те изгарят мазнини. За тези от вас, които се опитват да загубят малко телесни мазнини, или за спортистите, трениращи на диета с ниско съдържание на въглехидрати, хранителните добавки с аминокиселини ще са от полза. Те ще помогнат на тялото да използва мазнините, вместо други полезни вещества, за да си набави енергия.

  1. Намаляват умората

Намаляването на умората при прием на хранителни добавки с аминокиселини всъщност е резултат от гореописаните ефекти. Когато нивата на ВСАА аминокиселините в тялото се изчерпат, то произвежда т. нар. триптофан, който се превръща в серотонин и води до усещане за физическа и умствена умора. Когато в тялото ви има достатъчно ВСАА аминокиселини, този процес се предотвратява и вие се чувствате свежи и силни доста по-дълго време.

  1. Повишава концентрацията

Когато в тялото ви няма триптофан, аминокиселините имат възможността да се погрижат по-добре за краткосрочната памет и способността за обработка на информацията. По време на дълги състезания това често се оказва ключ към победата.

  1. Пази мускулите

Знаем, че не обичате да мислите за това, но е факт, че тренировките увреждат мускулите. Всъщност при тренировка вие целенасочено причинявате контролирана „вреда” на тялото си, за да го накарате да се възстанови и да укрепне. Понякога обаче нещата отиват твърде далеч и тялото ви започва да разгражда мускулите, за да задоволи нуждите си от повече енергия. Това често се случва при постоянни продължителни тренировки, особено когато са съчетани с диети с калоричен дефицит. Аминокиселините ВСАА се грижат това да не се случи, тъй като… вече казахме, пренасочват тялото да извлича енергия от мазнините.

  1. Подпомагат възстановяването

Способността на аминокиселините да увеличава синтеза на мускулни протеини и да защитава мускулите означава, че можете да се възстановявате значително по-бързо след тренировка и по време на почивка между сериите. Не забравяйте, че именно тези периоди на покой подобряват формата ви, така че пълното възстановяване е изключително важно за постигането на напредък.

  1. Намаляват болките в мускулите

Още един приятен ефект от редуцирането на щетите и подобряването на възстановяването е това, че ще намалеят болките, които често съпътстват сериозните тренировки.

  1. Подобряват представянето

Ако съберем накуп физическите и психологическите ефекти от приема на хранителни добавки с ВСАА аминокиселини, ще получим следната картина: тялото ви работи по-добре по време на тренировки, умът ви е по-спокоен и ефективен, имате подобрена издръжливост, по-добър фокус и енергия да взимате по-добри решения. Затова не е чудно, че можете да очаквате по-добро цялостно представяне в спорта.

Ако решите, че хранителните добавки с аминокиселини са точно това, от което се нуждаете, потърсете ги в магазин с добра репутация, на който можете да имате доверие.