Щитовидна жлеза - какво да ядем и какви витамини да приемаме?

Щитовидната жлеза е най – голямата ендоĸринна жлеза в човешкия организъм и се намира в предната част на шията. Въпреки че по размери е малка, тя отговаря за много важни функции, включително за сърдечната честота, обмяната на веществата и използването на хранителните вещества. Щитовидната жлеза също е отговорна за процесите на термогенеза, производството на топлина и др.

Контролът на тези функции се осъществява от два хормона, които щитовидната жлеза произвежда, тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3). За да функционира правилно щитовидната жлеза, е необходимо правилно и балансирано хранене и необходимите витамини и минерали, които влияят върху нейната работа.


Йод и хипотиреоидизъм

Йодът е най-важната съставка, която е отговорна за здравето на щитовидната жлеза и правилното й функциониране. Щитовидната жлеза използва йод като елемент, необходим за производството на хормони. Следователно дефицитът на йод води до състояние на хипотиреоидизъм. Хипотиреоидизмът е аномалия, при която щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони. Хипотиреоидизмът води до понижаване обмяната на веществата и натрупване на енергията под формата на мастна тъкан. Хормоналният дефицит ще повлияе и на други параметри на работата на организма, ограничавайки правилното му функциониране.

Витамини, подпомагащи работата на щитовидната жлеза

Витамин А - се свързва предимно с въздействието му върху зрението, здравата кожа и силните зъби. Той обаче участва и в метаболизма на хормоните, отговорни за нормалното им ниво в организма. Дневната доза е около 5000 IU.

Витамини D - изследвания показват, че хората, които имат хипотиреоидизъм, в същото време показват дефицит на витамин D. Този витамин има много важни функции, включително правилнара работа на щитовидната жлеза. Дневната доза е около 2000 IU.

Хранене

Диета, която насърчава здравето на щитовидната жлеза, трябва да бъде богата на храни, съдържащи йод.

Храните, които трябва да включите в менюто си са:

  • риба и морски дарове - треска, бяла риба, скариди, риба тон
  • млечни продукти - прясно мляко, сирене, кисело мляко. В допълнение, продуктите, богати на мазнини, ще имат висок дял на витамин D3
  • яйчни жълтъци - са богати на йод, както и на витамини А и D, и селен
  • маслен боб - богат на йод, магнезий и фибри
  • йодирана сол
  • морски водорасли - комбу, вакаме и нори

Разбира се, нетрябва да забравяте и зелените листни зеленчуци, като спанак, рукола, кейл и магданоз, които са източник на витамин А и желязо. Нещо повече, червеното месо, бобовите растения и ракообразните също са добър избор в диета за поддържане на щитовидната жлеза.

Какво си заслужава да запомните и как да използвате тези знания?

Проблемите с щитовидната жлеза обикновено се решават чрез използване на синтетична версия на хормона, която ви позволява да нормализирате много от функциите на вашето тяло. Въпреки това, преди да има увреждане на щитовидната жлеза или появата на заболявания, които засягат работата й, струва си да се използва диета, която ще насърчи правилната й функция. Използването на балансирана диета, богата на йод, селен, витамини А и D ще бъде фактор, който ще има превантивен ефект. Също така си струва да изследвате хормоните на щитовидната жлеза веднъж на 1-2 години, за да прверите дали стойностите са в норма.