Цинкът е минерал със жизнено важна роля в тялото ни. Организма ни го използва за борба с инфекции, производството на нови клетки и заздравяване на рани. Недостигът на цинк е доста често срещан днешно време.

Ако имате дефицит на цинк, това може да доведе до нарушаване на много процеси в организма, тъй като цинкът е необходим за правилното функциониране на повече от 300 ензима. Нашето тяло не произвежда цинк, така че трябва да му го осигурявате чрез храната всеки ден. За съжаление цинкът се среща в такива продукти, с които някои от нас се хранят рядко. Въпреки това, по време на ежедневното приготвяне на ястията, обърнете специално внимание на храните, която съдържат цинк и по възможност ги добавете към хранителния си режим.


Кои продукти са богати на цинк?


  • Месото е чудесен източник на цинк, особено червеното месо. Цинкът обаче може да се намери във всички видове месо, включително говеждо, агнешко и свинско месо. В 100гр. говеждо месо се съдържа 4,8 mg цинк, което е 43% от препоръчителната дневна доза за мъже. За съжаление хората, които не ядат месо, трудно си осигуряват същите важни хранителни вещества и минерали, като тези съдържащи се в него.


  • Морските дарове са дори още по-добър източник на цинк, а и в същото време са нискокалорични. Например 6 средни стриди осигуряват 32 mg цинк, което е 290% от дневната нужда. Скаридите и мидите имат малко по-малко - порция от 100 грама ще осигури 14% от дневната нужда от цинк.


  • Цинкът се съдържа и в някой семена като тиквени семки и сусам.


  • От ядките отличен избор е кашуто, тъй като 30 грама ще задоволят 14% от дневното търсене при мъжете. Освен това други видове ядки също имат много цинк. Това са например кедрови ядки, фъстъци или бадеми.


  • Млечните продукти, като сирене и мляко, осигуряват много хранителни вещества и минерали, включително цинк. Млякото и сиренето са два забележителни източника. Те съдържат големи количества цинк, който е много биодостъпен. Това означава, че основната част от тази съставка се усвоява от организма. Например, 100 грама сирене (чедър) съдържа около 28% от дневната нужда при мъжете. Пълномаслената чаша мляко осигурява около 9%.


  • Яйцата могат да бъдат добра алтернатива за вегетарианците. Едно голямо яйце задоволява около 5% от препоръчителния дневен прием за мъже.


  • Това, което изглежда изненадващо е, че горчивият шоколад е също много добър източник на цинк. Един шоколад с високо съдържание на какао осигурява 30% от дневното търсене на цинк. Същото количество обаче съдържа и 600 kcal, така че с него трябва да бъдем внимателни ако следим калорийния си прием. 


При кои продукти, съдържащи цинк, той се усвоява по-малко?


  • Бобовите растения са добра алтернатива за веганите и вегетарианците, защото порция от 100 грама задоволява 12% от дневните нужди. Те обаче съдържат и фитати, чрез които абсорбцията на цинк се инхибира. Поради тази причина те не са толкова добър източник, колкото животинските продукти.


  • Продукти като например пшеница, киноа, ориз или овес могат да бъдат източник на цинк в храната. Въпреки това, съдържащият се в тях цинк може да не бъде усвоен, поради наличието на фитати.


Ролята на цинка в нашето тяло


Цинкът предпазва тялото ни от настинки, грип, конюнктивит, микоза и различни други инфекции, а също така облекчава симптомите на автоимунни заболявания. Благодарение на цинка, ние също усещаме вкуса и миризмата. Освен това стимулира работата на панкреаса, тимуса и простатата.

Цинка участва и в трансформацията на протеини, мазнини и въглехидрати, а също така подпомага работата на мозъка ни и предотвратява деменцията. Използва се също за подпомагане на лечението на шизофрения и депресия, има добър ефект върху плодовитостта и редовния менструален цикъл при жените.

Нещо повече - ускорява зарастването на рани, успокоява кожните раздразнения. Той е ефективен при лечението на младежки и розацеа акне, изгаряния, пробиви, но също и псориазис.

Той също така укрепва косата и ноктите ни. Използва се за облекчаване на симптомите на остеопороза, хемороиди, чревни възпаления или пептични язви. Той също така предпазва клетките от вредното въздействие на свободните радикали.

Ако все пак не успявате да си набавите нужното количество цинк с храна, може да приемете и под формата на хранителна добавка


Симптоми, сигнализиращи за недостиг на цинк


Основната причина за липсата на цинк в организма е отслабването на имунитета. Резултатът е по-голяма податливост към вирусни и бактериални инфекции.Счита се също, че недостигът на цинк може да е фактор, допринасящ за влошаване на паметта, чувство на умора и дори за развитие на болестта на Алцхаймер.

Може да имаме проблеми и с липса на апетит и вследствие на това това води до загуба на тегло. Цинкът също влияе на либидото, тъй като в случай на дефицит той е много по-малък.

Симптомите на липсата на този компонент са също кожни проблеми като екзема, суха кожа или стрии, както и затруднения при зарастването на рани. Често косата и ноктите ни информират за липсата на цинк. Ноктите са много крехки, а косата податлива на падане, което е лесно да се види. Освен това в случай на дефицит тялото и кожата ни стареят по-бързо.

В допълнение, недостигът на цинк при деца може да доведе до забавен растеж, но също така да забави пубертета. Хроничният дефицит може дори да доведе до безплодие по-късно в живота.


Недостиг на цинк по време на бременност 

По време на бременност е особено опасно поради факта, че дефицитът във феталния период може да причини фетални дефекти при деца и ниско тегло при раждане, а също може да допринесе за спонтанни аборти.

Недостинг на цинк при възрастни хора

Липсата на цинк при възрастните хора допринася за развитието на дегенерация на макулата, постепенно влошаване на зрението и в крайна сметка дори може да доведе до слепота.