Стимулирайте имунитета си

Омръзна ли ви често да лежите в леглото и да се чувствате неразположени? В крайна сметка всеки от нас знае, че дори леко раздразнено гърло може да ни причини много неудобства. Как да стимулираме имунитета, за да избегнем болестите колкото е възможно повече?

  1. Какво е имунитет?
  2. Причини за отслабване на имунитета?
  3. Физическа активност и имунитет?
  4. Сънят и имунитет?
  5. Хранителни добавка за имунитет?

Какво е имунитет?

Имунитетът е способността на тялото да се бори или предотвратява болестта. Няма прости лабораторни изследвания за оценка на имунитета на организма, тъй като той зависи от различни състояния, включително генетични, екологични и фенотипни. При лабораторната оценка най-важните тестове са абсолютен брой на неутрофилите (ANC), брой на лимфоцитите, нива на IgA и IgG антитела.

Имунитетът обикновено се отнася до способността на организма да се противопоставя на патогени, да спира прогресията на заболяването и да поддържа хомеостазата. Имунитетът се определя също като способността на тялото да реагира бързо на патогени и по този начин да се изправи срещу тях и да се възстанови бързо от действителното заболяване.

Причини за отслабване на имунитета

Генетична предразположеност (дефекти в имунната система)

Бърза промяна на температурата

Метаболитни нарушения

Липса на физическа активност

Малко време, прекарано на открито

Прекомерна употреба на стимуланти

Липса на антиоксиданти

Физическа активност и имунитет

Умерената физическа активност или силовите тренировки 3 пъти седмично имат положителен ефект върху лимфоцитите и имунната система, които са отговорни за производството на антитела, които се борят с бактериите и други заплахи в човешкото тяло. Силовите тренировки оказват силно влияние върху секрецията на хормони като хормон на растежа и тестостерон, които значително ускоряват възстановяването на организма и поддържат неговото комплексно здраве.

Сънят и имунитет

Сънят е важен елемент от регенерацията на цялото тяло. След безсънна нощ или твърде малко сън на следващия ден функционираме значително по-зле. Не искаме да правим нищо, липсва ни енергия и сме мудни. При такива условия със сигурност със сигурност по-трудно би се преборил с неприятни микроорганизми. Не само продължителността на съня трябва да бъде под внимание, но и качеството на този сън.

Хранителни добавка за имунитет

Трябва да знаете, че хранителните добавки трябва да бъдат допълнение към хранителният ребим и не могат да бъдат заместител на разнообразното и балансирано хранене. Има много добавки на пазара, но действат ли те и необходими ли са ни? Често зависи от вашите цели, здравословно състояние и много други фактори.

Има няколко хранителни добавки, които определено ще помогнат на имунната ви система, а именно:

Всичко, разбира се, трябва да бъде подкрепено от индивидуални изследвания и на тази основа да коригираме дозите и добавките, които трябва да използваме в случай на възможни недостатъци. Не забравяйте, че достатъчното количество витамини и минерали може да се постигне с добре балансираната диета, която често се пренебрегва от много хора. Правилното хранене, необходимата регенерация, сън и физическа активност ще бъдат най-добрата подкрепа за вашият имунитет и имунна защита.