Недостиг на магнезий и тестостерон

Магнезият е един от ключовите минерлни елементи в диетата на всеки един спортист. Подходящото му ниво е необходимо за много физиологични процеси в тялото ни.

В тази статия ще представим заключенията, достигнати от учените от Университетската болница в Парма, че те свързват ниските нива на тестостерон с дефицит на магнезий.

Научно изследване

В проучването са участвали близо 400 души на 65 и повече години, които са били тествани за нива на тестостерон и IGF-1. Тези резултати са сравнени с нивата на магнезий в организма. Оказа се, че хората с по-високи нива на магнезий в кръвта също имат по-големи количества анаболни хормони. Подобно проучване е проведено в Турция, където нивата на тестостерон спадат, тъй като нивата на магнезий в храната спадат. От друга страна, италиански учени проведоха експеримент, при който добавянето с 1 грам магнезиев сулфат на ден повишава нивото на тестостерон.

Можем ли чрез храната да си набавим дневната доза магнезий?


В днешно време хората консумират все по-малко зеленчуци и плодове, които са съществена част от диетата, когато става въпрос за осигуряване не само на магнезий, но и за здравословно и балансирано хранене. Трябва също да се отбележи, че зеленчуците и плодовете сега са много по-бедни на витамини и минерали, поради начина им на отглеждане и голямото замърсяване на околната среда и водите. Един от начините за попълване на дефицита на магнезий е приема на хранителна добавка ZMA.

ZMA е хранителна добавка, която съдържа комбинация от магнезий, цинк и витамин В6. Използва се главно преди лягане като елемент за осигуряване. Това е лесен начин да увеличите количеството минерали, които които не можем да си набави през деня.

Каква е връзката между магнезий и тестостерон?

Учените не разбират напълно връзката между ниските нива на магнезий в организма и по-малкото производство на тестостерон. Има някои индикации, че и много други физиологични процеси ще се влошат, когато нямате достатъчно магнезий в диетата си. 

Какво да запомня?

Ниските нива на тестостерон и IGF-1 в резултат на недостатъчен магнезий в диетата са само част от последствията от неговия дефицит. Трябва да помним, че магнезият е от съществено значение за функционирането на нервната система и сърцето. Ниските нива на магнезий в диетата означават и проблеми с нервната проводимост, правилното функциониране на сърдечно-съдовата система или увеличаване на стреса. Освен това ниските нива на магнезий са свързани и с бъбречни заболявания, астма, мигрена, опорно-двигателни проблеми и дори затлъстяване.