Най-добрите тренировъчни методи за изгаряне на мастна тъкан

Много хора се питат какви упражнения да изберат за намаляване на телесните мазнини. Всеки от нас вероятно е виждал хора със затлъстяване, които правят безброй коремни сгъвания (преси), защото искат да свалят мазнините в коремната област. Логично е, но за съжаление човешкия организъм не работи по този начин. Често хората, които биват попитани какво искат да постигнат, най-често отговарят „Искам да сваля мазнините от корема, останалото е наред“, но това не означава, че трябва да бъдат посъветвани да тренират единствено коремните мускули. Метаболизмът е отговорен за това колко енергия изгаряме през деня и той е общ, а не локален, така че няма метаболизъм отговорен за ляв и или десен крак.

Така че, когато започнем да редуцираме телесните мазнини, трябва да осъзнаем, че за да отслабнем, първо трябва да изберем правилния тип тренировка, т.е. правилната интензивност, подходящи почивки и правилния обем. Така че със сигурност, бих препоръчал да правите кратки почивки между сериите, висока интензивност по време на упражнения. Например, добър метод за засилване на метаболизма е метода
Табата:

Табата

Табатата е много лесна за приложение. Една класическа Табата тренировката трае само 4 минути, а изпълнението е следното:

  • Интензивно натоварване в продължение 20 секунди
  • Почивка 10 секунди
  • Общо 8 рунда

Разбира се, не е нужно да се придържате към тези стандарти за време, ако сте по-малко напреднали, можете леко да удължите почивката в началото, но бих препоръчал максимум 45 -60 секунди, за да поддържате работата.

Можете да използвате най-простите упражнения, дори не е нужно да излизате от къщи. Каквито и упражнения да изберете, Табата тренировката веднага ще ускори вашия метаболизъм и сърдечната ви честота. Тъй като упражненията се изпълняват с много висока интензивност, това ще накара вашият метаболизъм, да се забърза, което е особено полезно, особено ако искате да стопите мазнини. 


Освен това в най-голямата видоп платформа YouTube може да намерите многобройни примерни Табата тренировки!

Разбира се уверете се, че хранителният ви режим е достатъчно пълноценен и адекватен за да постигнете най-добри и най-бързи резултати. Храненето е важен компонент на всяка тренировъчна схема и 80% от успеха или провала се дължат на него.

Защо Табатата е отлично избор при хората със забързан начин на живот?

Метода Табата не само забързва метаболизма по време на тренировка, но и след нея той остава забързан. Това означава, че тялото ви ще изгаря мазнини, дори когато не правите нищо. В сравнение с традиционните аеробни тренировки тип кардио, за да започнете да изгаряте мазнини, трябва да мине време от около 20-30 минути, за да навлезе организмът ви в изцяло аеробен режим на работа. А веднага след като сте спрели кардиото, тялото ви спира усиленото горене на калории. 

Освен това Табатата е с кратки периоди на мускулно натоварване, което означава, че е малко вероятно мускулната тъкан да пострада от катаболните процеси, както би се случило по време на дълга кардио тренировка.

Без значение колко ви е натоварено ежедневието, метода Табата е изключително лесен и бърз за приложение. Не е нужно да пътувате до фитнес залата и да отделяте 1-3 часа от вашето ежедневие, за да поддържате хармонично и здраво тяло. Всичко, от което се нуждаете, е собствено тегло или някакъв вид домашно оборудване като ластици или гири.

Силова тренировка

Друго предложение е силовите тренировки, това е един от най-добрите начини за нашето тяло да засили метаболизма до 100%. Силовите тренировки са отлично средство, както при начинаещи, така и при напреднали спортисти. Разбира се препоръчваме многоставни упражнения т.е. тези, в които ангажираме голямо количество мускули, например клякания, мъртва тяга и т.н. Важното е да вземете под внимание утежнения, подходящи почивки, повторения и сетове. Метаболизмът след добре направена силова тренировка се засилва до 72 часа, така че това е един от най-добрите начини да се отървете от неактивната мастна тъкан, като същевременно получавате много други положителни аспекти като извайване на тялото, укрепване и изграждане на нови мускулни влакна.