COVID и физическо бездействие. Колко висок е рискът от затлъстяване?

Най-голямата заплаха за съвременните хора не е епидемията от коронавирус, а последиците за организма след заседналия начин на живот по време на самоизолацията.

Само за сравнение, по време на испанския грип (инфлуенца) през 1918 година, 30-50 пъти повече хора са загинали, отколкото при сегашната пандемия. Смята се, че ХИВ и развиващите се СПИН са убили 32 пъти повече хора от коронавируса. Обикновено над 1 милион души умират всяка година от ХИВ (и различни опортюнистични инфекции). В момента целта е да се намали този брой до няколкостотин хиляди жертви годишно.

COVID и физическо бездействие

Много по-опасно и реално е въздействието върху здравето от физическо бездействие, например свързано с принудителна карантина или ограничение на физическата активност, причинено от замразяването на ключови сектори на икономиката. Може да се спори и за въздействието на липсата на лечение на много по-сериозни заболявания от коронавирусната инфекция на SARS-CoV-2. В допълнение, вниманието на учените е насочено към COVID, докато хората с много по-застрашени заболявания, като диабет, рак, сърдечно-съдови заболявания, инсулинова резистентност, метаболитни синдроми, може да се каже, че от части се пренебрегват. Тези заболявания убиват милиони хора, това се случва от десетилетия и някак не прави голям медиен скандал. Ето как хората се притесняват и плашат от това какво се говори по медиите, а пренебрегват много по-важни заболявания, например причинени от физическо бездействие, злоупотреба с алкохол, употреба на тютюн и наркотични вещества и т.н.

Физическо бездействие и инсулинова резистентност

Но как? Може ли физическото бездействие да бъде толкова опасно?

Да, епидемиологичните данни показват, че физическото бездействие допринася за глобалната епидемия от затлъстяване и метаболитни нарушения като инсулинова резистентност, заболявания на щитовидната жлеза и други заболявания на обмяната на веществата. Инсулиновата резистентност се появява, когато клетките в мускулите, мазнините и черния дроб не реагират добре на инсулинa и не могат да използват глюкозата от кръвта ви за енергия. Синдромът на инсулинова резистентност създава сериозна предпоставка за затлъстяване, високо кръвно налягане, висок холестерол и диабет тип 2.

Ново съвременно изследване показва, че ранната инсулинова резистентност се появява и дори и след кратко физическо бездействие (1-7 дни). Това се случва дори без натрупване на мазнини или нарушаване на енергийния баланс. Някои учени дори смятат, че липсата на физическа активност по време на изолацията може да доведе до чернодробна дисфункция или ендотелна дисфункция, но са необходими допълнителни проучвания, за да се направят твърди заключения. 

Колко висок е рискът от затлъстяване?

Евтината, висококалорична "фаст фууд" храна помага за разпространението на затлъстяването в развитите страни по света (и не само), превръщайки го в един от най-големите бичове на съвремието.

Благодарение на Terrible Maps, ясно се вижда процентно затлъстяването в Европа.


Какво да направите, за да избегнете напълняване, а след това затлъстяване?


Препоръчваме ви да ограничите храни с висока енергийна плътност (напр. Мазнини), бедни източници на въглехидрати (захароза, глюкоза, фруктоза, подсладени напитки, сокове). Като цяло, колкото по-ниска е физическата активност, толкова повече калоричният прием трябва да бъде намален. Спортисти, които по една или друга причина са под карантина могат леко да увеличат приема на протеини в диетата - това предотвратява увеличаването на телесните мазнини. Чист суроватъчен протеин (WPC, WPH, WPI), яйчен протеин и казеин имат изразен защитен ефект, предпазващ вашите мускули. Всеки ден ви препоръчваме минимум час ходене. Ако фитнес залата е затворена, винаги можете да правите тренировки за бягане (включително, например, интервали), упражнения със собствено тегло в домашни условия, въже за скачане, гири или да използвате уреди, предназначени за стрийт фитнес. 

Разгледайте една примерна тренировка в домашни условия -> Тренировка за горна част на тялото в домашни условия

Дори и да сте в период, в който преодолявате COVID, не се обездвижвайте. Извършвайте някакъв вид физическа активност, дори и лека, разбира се ако здравословното ви състояние го позволява. Със сигурност леката физическа активност ще ви помогне по-бързо и по-леко да преминете през вирусът на 2020 година.

Източници:

https://abeso.org.br/wp-content/uploads/2019/12/552fef873a6b6.pdf

https://www.tandfonline.com/doi/citedby/10.3109/10715762.2013.847528?scroll=top&needAccess=true

https://twitter.com/terriblemaps?lang=en