Кой магнезий да изберем? Разлика между различните форми на магнезий.


Приемате ли достатъчно магнезий?

Отговорът най-вероятно е "Не"!  Изследвания показват , че 40% от мъжете и 70% от жените не получават достатъчно от този така важен минерал, в следствие на което дефицитът на магнезий нараства.


Какво е магнезий? 

Магнезият е минерал и е вторият най-често срещан микроелемент в човешките клетки. Той е отговорен за над 300 биохимични реакции в тялото и влияе на кръвното налягане, метаболизма, имунната функция, мускулната и нервната функция, нивата на кръвната захар и участва в синтеза на протеини. По-голямата част от магнезия (около 60%) се намира в костите, като 26% се намират в мускулите, а останалата част в меките тъкани и телесните течности.

Ниските нива на магнезий са свързани с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, остеопороза, метаболитен синдром, хипертония и диабет тип 2.

Минералът магнезий може да се набави под формата на хранителна добавка. 


Всеки магнезий еднакъв ли е?

Отговорът е прост. Магнезият е магнезий, не е възможно да се повлияе на неговата структура, за да се подобрят неговите функционални свойства.

Основната разлика обаче е във формата, в която е магнезият. Така на пазара за хранителни добавки ще намерите различни магнезиеви съединения като например магнезиев оксид, цитрат, челат, малат и тн.

Никой не използва чисти магнезиеви стружки, така че за да ги доставим, трябва да използваме междинни продукти, където магнезият присъства в химическа комбинация. И видът на тази връзка и това, което ги различава. Основното правило е, че магнезият в органични комбинации (в комбинация с органични киселини), показва много по-добро усвояване, отколкото в неорганични връзки.

Когато избираме магнезий, трябва да обърнем внимание първо на усвояването на формата, а след това и на това колко истински магнезий получаваме от него.


Какви видове магнезий трябва да изберете?


Магнезиев оксид

Това разбира се е комбинация от молекула магнезий с молекула кислород. Това е най-евтината и най-слабата форма в контекста на това колко ефективнодоставя магнезий на организма. Неговата бионаличност е около 4% (някои проучвания дори не правят разлика между контролната и тестовата група, което показва лоша ефикасност, въпреки голямото масово процентно съдържание на магнезий от 60%). Следователно, това може би не е най-добрият избор.


Магнезиев хелат (магнезиев бисглицинат)

Това е комбинация от две молекули на аминокиселината - глицин, с магнезий в хелатната връзка. Поради специфичната структура на съединението, магнезият е защитен срещу прекалено бързо разграждане в стомаха, което позволява по-малки загуби на веществото, които в крайна сметка ще бъдат абсорбирани в тънките черва. Това засяга по-голямата бионаличност на тази форма на съединението (в рамките на 24% в проучванията).


Магнезиев цитрат

Това е комбинация от лимонена киселина с три молекули магнезий. Считана за най-ефективната форма на магнезий, тя е най-често използваната форма. Бионаличността на магнезия тук достига 25-30% (това е най-вероятно резултат от по-добра разтворимост във вода, чрез органичната комбинация с киселина с ниска плътност).


Магнезиев малат

Това е друга форма на магнезий, отличаваща се с органична комбинация с ябълчена киселина. Неговата бионаличност се оценява на около 30%. В допълнение, образуваната в метаболизма ябълчена киселина може да има положителен ефект върху функциите на организма (влияе върху подкрепата за производството на енергия, което влияе положително върху двигателната и психическата годност).


Магнезиев карбонат

Това е магнезий в неорганична комбинация с въглеродна киселина. Рядко използвана и изучавана форма. И не е странно, тъй като при тестовете за бионаличност той е дори по-лош от магнезиевия оксид (най-вероятно поради много лоша разтворимост).


Магнезиев хлорид

Това е уникална форма на магнезий, поради факта, че той показва доста висока бионаличност (въпреки неорганичната комбинация), сравнима с органичните форми на магнезий. Не се препоръчва за хора с податливост на рефлуксна дисфункция (хлорната част на съединението повишава киселинността на стомаха, което може да повлияе неблагоприятно засилването на неблагоприятните дискомфорти, свързани с него).


Магнезиев сулфат

Магнезиевият сулфат често се сравнява по качество с магнезиев хлорид, но много по-често се използва във фармакологията и клиничните случаи. Това обаче е малко слаба форма на магнезий (в проучванията е установено, че бионаличността е около 7%).


Магнезиев таурат

Това е доста рядка форма, но въпреки това показва интересни свойства, чрез синергично действие върху кръвоносната система и метаболизма на глюкозата. Най-големият проблем обаче може да бъде ниската ефективност на магнезий (въпреки органичната комбинация, показваща висока бионаличност, само 9% от масата на съединението е магнезий).


Магнезиев лактат

Лактатът има един от най-високите индекси на бионаличност сред всички форми на магнезий, предлагани на пазара. Също така е ефективен при усвояването му, тъй като почти 12% от масата му е магнезий. Той също така има намалена интензивност на страничните ефекти (главно свързани със стомаха).


Магнезиев треонат

Това е най-интересната форма на магнезий, открита наскоро на пазара. По принцип това е магнезий, хелатиран от две молекули треонат (метаболит на витамин С). В изследванията треонатът показва изключителна бионаличност и липсата на странични ефекти, свързани със стомаха. Това обаче не е основната характеристика, благодарение на която тази форма на магнезий е толкова търсена напоследък. Благодарение на химическата си структура, той е в състояние ефективно да премине кръвно-мозъчната бариера, като по този начин увеличава концентрацията на магнезий в мозъка. Благодарение на това получаваме засилен ефект от подпомагане на нервната систем и намаляване на тревожността.


Кой магнезий трябва да изберете?

Често задаваният въпрос е коя форма на магнезий е най-добрата. Отговорът на този въпрос не е еднозначен и всичко зависи от целта, за която искаме да го използваме.

Ако искате да използвате форма, която ефективно доставя магнезий, най-оптималният избор ще бъде лактат, малат, цитрат или глицинат, които всички имат много добра бионаличност и са на достъпна цена.

Ако разчитаме на допълнителни ползи, освен действителното попълване на магнезиевия дефицит, решението отново зависи от това, което очакваме. Например, ако търсим по-специфична подкрепа за кръвоносната система, най-интересната форма ще бъде таурата, но ако търсим подкрепа за нервната система и когнитивните умения, най-добрата форма ще бъде треонатът.


Ако статията ви е била полезна ще се радваме да я споделите с приятели!

Прочети още за магнезият в нашата статия " Недостиг на магнезий и тестостерон"