Здравейте, приятели!

В тази статия ще разгледаме някои основни акценти върху спорното суплементиране и в частност ZMA продуктите:

1. Какво е ZMA?

2. Кой ще може да се възползва?

3. Приложение и дозировка на ZMA

4. На какво да обърнете внимание?

5. Какво още си струва да знаете?

6. Класиране на TOP 10 ZMA хранителни добавки (според нас, Protein4e.com)


Какво е ZMA?

Най-общо казано, под съкращението ZMA се разбира комбинацията от цинк, магнезий и витамин В6.

Цинк е най-важният микроелемент, участващ в много важни биохимични процеси, като той участва в над 300 ензимни реакции. Цинк-съдържащите ензими участват в в процеси, свързани с метаболизма на макроелементите и репликацията на клетките. В допълнение, зависимите от цинк ензими също участват в метаболизма и защитата на клетъчните структури срещу вредната активност на свободните кислородни радикали. Цинковите йони остават важни за някои направления на тестостероновата активност и са от съществено значение в процеса на мускулна регенерация и развитие, като произвеждат допълнителни ядра и митохондрии и оформят нови мускулни влакна.

Магнезий е макронутриентен елемент, който играе основна роля в много клетъчни реакции и жизнени процеси. Магнезият като фактор също участва в повече от 300 метаболитни реакции, от които например може да се спомене метаболизмът на въглехидратите, мазнините и протеините и синтеза на АТФ. Магнезият също така служи като физиологичен регулатор на стабилността на биологичните мембрани и на нервно-мускулните, сърдечно-съдовите, имунните и ендокринните функции.

Витамин В6, от друга страна, подпомага цинка и магнезия в много жизнени телесни функции, контролирани от тези елементи.


Кой може да се възползва?

Проучванията показват, че недостигът на цинк е често срещан основно сред спортисти и любители. За съжаление има и други групи хора, които страдат от дефицит на цинк - вегетарианците. Установено е, че активните спортисти обикновено имат по-ниски нива на цинк, но също и на магнезий, поради повишено изпотяване по време на тренировка и в същото време недостатъчното хранително снабдяване на двата елемента, чрез диетата. Следователно се препоръчва допълнителният прием на цинк при спортисти и физически активни хора.

Изследванията също така разкриват обратна връзка между нивата на магнезий и нивата на кортизол (катаболен хормон, който влияе отрицателно върху мускулната маса и сила). Тези проучвания показват, че приемането на магнезий при спортисти води до повишена устойчивост на стрес и намаляване на нивата на кортизол, което потенциално намалява разграждането на мускулните протеини (наречени още катаболни процеси), подпомагайки развитието на мускулна маса и сила. На теория минералите цинк и магнезий могат да подобрят профилите на анаболните хормони и да намалят катаболните процеси, като подпомагат адаптацията на тялото към физическите изисквания. Тази теория беше потвърдена от резултатите от практически експерименти, доказващи, че приемането на ZMA по време на тренировъчна програма за устойчивост води до значително повишаване на нивото на анаболен тестостерон и IGF-1 и увеличаване на мускулната сила на спортистите.

Освен това се установява, че комбинацията от цинк и магнезий имат положителен ефект върху ефективността на имунната система при спортисти и любители.

Поради горе изброените факти, хранителната добавка ZMA е посветена главно на физически активни хора и любители спортисти и професионални такива, особено от дисциплините за сила и мускулна маса.

Приложение и дозировка на ZMA

Хранителните добавки, носещи името ZMA, обикновено съдържат оптималното съотношение между магнезий към цинк. Обикновено се препоръчва да ги използвате в количество от 2-3 капсули преди лягане, което дава обща доза от около 500 mg магнезий и около 30 mg цинк. Препоръчителното време за прием е вечер преди сън, тъй като спомага за заспиване и поддържа дълбок и спокоен сън, който насърчава регенерацията на мускулите и целия организъм през нощта. Друго нещо на което трябва да обърнете внимание е, че трябва да избягвате приема на храни и хранителни добавки с високо съдържание на калций.


На какво да обърнете внимание?

Моля, обърнете внимание, че всеки производител, комбинира различни форми и различни пропорции на двата минерала. Затова ви препоръчваме внимателно да четет състава и да го сравнявате с аналогични продукти от тази категория.


Какво още си струва да знаете?

Резултатите от проведени досега изследвания показват, че цинкът освен, че подпомага тестостероновата секреция, той поддържа и здавето на простатната жлеза и предотвратява патологичната й хиперплазия. Този факт може да е допълнителен аргумент в полза на включването на ZMA в хранителният режим на активни мъже в напреднала възраст.


Класиране на TOP 10 ZMA хранителни добавки

Нужно е да отбележим, че тази класация е направена от нас, Protein4e.com и не обвъръзваме никой с нашето мнение и класация.
Класацията е направена като имахме предвид няколко неща: сравнихме активните съставки на продуктите, количеството активна съставка за доза, броя дози, качеството на бранда и суровината. Ето и как изглежда:

1. NOW Foods ZMA Sports Recovery

2. Olimp ZMA

3. Gaspari Nutrition ZM-Complex

4. 7 Nutrition ZMB + GMC 

5. Nutrex Vitrix 

6. Allnutrition ZMA X

7. FA Nutrition Z-MAX

8. Essence Zmb

9. Myprotein ZMA

10. OstroVit MgZB ULTRA