Калий. За какво ни е необходим? Ползи от хранителна добавка калий

Калий е един от основните йони, влияещи например върху водния и електролитния баланс. Това е един от основните хранителни вещества (освен витамин D и магнезий), който не е в достатъчено количество в съвременния начин на хранене и живот. 

В САЩ се препоръчва дневен прием на калий от 4,7 гр на ден. Повечето американци се затрудняват да постигнат това ниво на потребление. Само 3% от жителите на САЩ са постигнали адекватно количество в представителната извадка на NHANES през 2003–2006 г. Средният прием на калий в САЩ е малко над половината от изискванията, около 2,5 g на ден. 

Адекватното количество калий е важен за здравето на сърцето и костите и намалява риска от инсулт и коронарна болест на сърцето. Колкото по-високи са телесните мазнини, толкова по-ниско е количеството на калий в организма, така че е препоръчително да поддържате здравословно тегло. Добавянето на калий при хора с наднормено тегло със сигурност няма да навреди, а напротив ще осигури множество ползи.

Калий и хипертония

Хипертонията е основен рисков фактор за развитие на инсулт, исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност и краен стадий на бъбречно заболяване. Анаболните андрогенни стероиди много често причиняват хипертония и поради това могат да причинят патологични промени в бъбреците и сърцето (особено в лявата камера). Хипертонията е водещата причина за смърт в целия свят.

Хипертонията е най-важният рисков фактор за смърт от сърдечно-съдовите причини (45% от смъртните случаи). След нея са: наднормено тегло / затлъстяване, физическо обездвижване, висок LDL холестерол, тютюнопушене, висок прием на сол и голяма консумация на транс-мастни киселини.

Добре контролираните проучвания показват, че при възрастни, с повишаване на кръвното налягане, рискът от сърдечно-съдови заболявания се увеличава, особено исхемична болест на сърцето и инсулт, които са водещите причини за смъртност в целия свят. Добре известно е, че малките промени в кръвното налягане могат да окажат значително влияние върху смъртността. При възрастни понижаването на кръвното налягане с 2 mm Hg може да намали смъртността от инсулт с 6% и коронарната болест на сърцето с 4%. Хипертонията е един от най-модифицируемите рискови фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания, инсулт и хронично бъбречно заболяване.

Постигането на достатъчно количество калий в диетата може да бъде важен елемент за намаляване на кръвното налягане. 

В проучване Roger, спонсорирано от Американската сърдечна асоциация, изчислява, че увеличаването на приема на калий ще намали честотата на хипертония при американците със 17% и ще увеличи продължителността на живота с 5,1 години. За профилактика на хипертония се препоръчва да се консумират повече от 3,5 g калий на ден.

Хипокалиемия

Количеството калий в кръвта е твърде ниско. 80-92% калий се екскретира през бъбреците и 8% през стомашно-чревния тракт. Балансът на калий в организма е много крехък, вътреклетъчната концентрация е 150 mEq / L, докато нормалната плазмена концентрация е около 4 mEq / L. Тъй като плазмените нива на калий са толкова ниски, дори и най-малката промяна може да има сериозни последици за здравето.

Симптоми на хипокалиемия:

  • слабост
  • мускулна парализа
  • рефлекторни нарушения
  • оклузия
  • повишаване на чувствителността на сърцето към дигоксин
  • сърдечна аритмия

Хипокалиемия може да възникне при наличие на калиев дефицит в диетата, изгаряния, диария, повръщане, използване на диуретици (с изключение на щадящите калий), предозиране с женско биле, прекомерна употреба на глюкоза и инсулин (интравенозно), след наранявания, операции, тубулна ацидоза и др. 

Хранителни източници на калий

Соя (2.132 mg / 100 g), какао (1.927 mg / 100 g), обезмаслено мляко на прах (1.874 mg / 100 g), бял фасул, семена (1.188 mg / 100 g), сушени смокини (938 mg / 100 g) ), сушени стафиди (833 mg / 100 g).

Други: сливи, бадеми, хрян, хлебна мая, орехи, картофи, елда, брюкселско зеле, чесън, банани, говеждо, овче месо, шунка, треска, цвекло, гъби, грейпфрут, скумрия, свинско месо, морков, ръжен хляб, ечемик, едър боб, гъска, херинга, спанак, карфиол.


Кивито като източник на калий

Кивито е надежден и естествен източник на калий, най-често съдържат около 300 mg / 100 гр. Това количество е достатъчно, за да отговори на критериите според Препоръка на ЕС (EC №. 1924/2006 относно храните, тъй като съдържанието на калий в 100 g надвишава 15% от референтния прием от 2000 mg / ден. В други страни, където препоръчителният дневен прием често е по-висок, кивито не може да се разглежда като основен източник на калий.

Пропорцията на натрий и калий в диетата

Проблемът на съвременния свят е прием на прекомерно количество сол, което, противно на погрешните мнения на някои диетолози, не е безразличен компонент на диетата. Има ограничен брой клинични проучвания, при които приемът на натрий е намален и приемът на калий се увеличава едновременно (поради калиево-натриевата помпа). В експеримент, включващ 45 възрастни финландци, страдащи от лека хипертония, заместител на солта, съдържащ 50% натриев хлорид, 25% калиев хлорид и 25% амоний, магнезий, калиев хлорид, понижава систоличното кръвно налягане за 8 седмици в сравнение с контролната група (- 7,5 срещу +3,8 mmHg).

Калий и риск от инсулт

12-годишно проучване установи, че всеки 10-mmol увеличаване на приема на калий на ден води до 40% намаляване на смъртността, свързана с инсулт. Това откритие се подкрепя от наблюдението, че по-високата екскреция на калий в урината на 28 880 пациенти със сърдечно-съдови заболявания или диабет е свързана с намален риск от инсулт. Мета-анализ на 11 проспективни проучвания на консумация на калий, инсулт и сърдечно-съдови заболявания при 250 000 души откри най-силната връзка за 21% намаляване на риска от инсулт на всеки 1,64 g / d (423 mmol / ден) увеличение на приема на калий и се наблюдава тенденция към по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания.

Обобщение

Правилното снабдяване с калий е свързано и с намаляване риска от понижени нива на минерална плътност на костите. В момента се предполага, че приемът на калий в диапазона от 3600–3800 mg на ден е от полза за здравето на сърцето и костите. Увеличаването на количеството калий в диетата подобрява съотношението на калий и натрий, което има неоспорим ефект върху състоянието на сърдечно-съдовата система. Той може също да повлияе на здравето на костите, тъй като тези минерали имат противоположен ефект върху отделянето на калций. 

В допълнение, дефицитът на калий е свързан с образуването на оток (задържане на натрий), влошаване на бъбречната функция (намаляване на гломерулната филтрация), намалена способност за концентрация на урина, това също причинява прекомерна жажда. Недостигът на калий може да причини главоболие, мускулен дискомфорт, прекомерна сухота на кожата, нервност, припадък, проблеми със съня, чревни спазми, продължително зарастване на рани и по-бавна реакция на стимули.

Поради факта, че нивата на калий могат да бъдат понижени, например чрез диуретици, инсулин, салицилати, инфузии на глюкоза, при спортистите трябва внимателно да се обмисли поемането на този тип средства. Жените, които например използват лаксативи - продукти за разхлабване (което е популярен, но напълно неефективен метод за „отслабване“), са изложени на сериозни недостатъци на този толкова важен минерал.

Източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3650509/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6267416/