Струва ли си да приемаме грахов протеин?

Граховият протеин напоследък е изключително популярна хранителна добавка сред хората избягващи по една или друга причина животинските източници на протеин. Учените се заеха да разследват въпроса за ефекта на граховия протеин спрямо суроватъчния протеин при кросфит спортисти.

Прави впечатление, че проучването не е спонсорирано, което го прави по-надежден информационен източник.

Изследване

Учените са разделили 29 кросфит спортисти на 2 групи. И двете групи следваха един и същ тренировъчен план, при който тренираха 4 пъти седмично. Планът комбинира разнообразен набор от силови упражнения (лицеви опори, набирания, грабване, мъртва тяга, клекове), разбира се и бягане.

Субектите са взели протеинов шейк преди и след тренировка. Едната група приема суроватъчен протеин изолат, а другата група приема грахов протеин изолат. В дните, когато групите нямат тренировка, те приемат протеиновите си шейкове между основните хранения.

Резултати

Субектите и в двете групи по сходен начин подобрявали силовите си постижения. Хората, приемащи граховия протеин, губят малко повече мазнини, но разликата не е статистически значима. Визуално и двете групи не показват значителни разлики в количеството изградена мускулна маса. Учените посочват, че количеството левцин в граховите и суроватъчните протеини е сходно.

Изводи

Не само според изследвания, но и на практика, не е толкова голямо значението какъв вид протеин под формата на хранителна добавка приемаме. Нещата, на които трябва да обърнем по-голямо внимание са правилен тренировъчен сплит, балансирано и здравословно хранене, както и осигураване на необходимото време за почивка и суплементи за цялостна регенерация. 

Препоръчваме ви да разчупите стериотипа и да приемате различни видове протеин, като суроватъчен, мицеларен, яйчен, матричен (комбиниращ няколко вида протеин, с различен аминокиселинен профил и време за усвояване от организма), разбира се и растителен протеин. Всеки един от тях се различава по свой уникален начин и не бива с лека ръка да бъде отхвърлен.