Без закуска. Възможно ли е?

Първо, нека помислим защо не можеш да закусиш ... Защото ставаш много късно и бързаш за работа (или училище) и нямаш време да приготвиш храната си?

Или може би нямаш апетит сутрин? Това, че трябва да преглътнете нещо, те отблъсква... Нека да разгледаме всяка от тези точки.

Нямаш време за приготвяне на храна

Вероятно това е един от най-често срещаните проблеми в днешно време. Може би лягаш късно и спиш до последната възможна минута, компенсирайки липсата на сън ... Тогава ставаш бързо. Правиш сутрешната тоалетна. Обличаш се и бързаш за работа.  Ако това е така, помисли внимателно какъв е твоят приоритет.

Гледаш ли филми до късно през нощта в Netflix или играеш игри на конзолата с приятели, разпръснати по света, или или просто си до много късно в залата?

Ако четеш тази статия, предполагам, че спортът е важен момент в живота ти. Затова със сигурност се опитваш да осигурите на тялото си всичко необходимо за да се превърнеш в по-добрата версия на себе си и да пожънеш спортните резултати, за които си мечтаеш.

Излишно е да казвам, че ако си легнеш час по-рано, със сигурност ще намериш 20 минути за приготвяне на твоята закуска.

Не трябва да е нещо специално. Това може да бъдат обикновени бъркани яйца с домат, например, плюс протеинова добавка с вкус по избор, за да се допълни относително малкото количество протеин, което осигуряват бъркани яйца. Ето, готов си с пълноценната закуска! Тя ще ти осигури енергия за следващите няколко часа и ще осигури дългосрочно снабдяване с аминокиселини твоите мускули!

Въпреки това, ако можеш да намериш още по-бърз начин да си осигуриш здравословна закуска, това ще бъде супер, нали?

Избери протеинова добавка, базирана главно на мицеларен казеин или протеин от яйчен белтък. Добави фъстъченото или кокосовото масло, за обогатяване със здравословни мазнини. Може да бобавиш половин банан, шепа малини или друг плод по желание. Постави всичко в блендер и пасирай. Сега спокойно, докато се обличаш, може да си приемеш закуската.

Ползите ще бъдат подобни на традиционната закуска или на храненето, което съм дал по-горе.


Разбира се, изброените закуски са само пример за това оставям всичко на твоето въобръжение за закуска, но не забравяй, че тя трябва да бъде съобразена с твоите тренировъчни цели. Трябва да приспособиш отделните съставки към изискванията на твоята диета. Въпреки това, на първо място, трябва да се погрижеш за необходимото количество протеин.

Без желание да закусвам

Ако си от онези хора, които нямат абсолютно никакъв апетит за закуска сутрин и в същото време биха искали да имате чиста съвест, че правят всичко възможно, за да подкрепите тялото си (и спортните си усилия), помисли как да направиш вечерята си (предишния ден) изобилна. Нека съдържа голямо количество месо, риба или млечни храни. По този начин, ако приемеш малко по-голямо количество протеин, ще усвояваш това хранене в продължение на няколко часа. Не само през нощта, но и на сутринта. В резултат на това аминокиселините, получени от месо, риба или млечни, ще бъдат достъпни за мускулите и цялото тяло в продължение на много, много часове (> 8h) след вечеря.

По този начин се предполага, че можеш да пропуснеш закуската, без да рискуваш прекомерен катаболизъм.

Вярно е, че би спечелили няколко грама мускули малко по-бързо, ако си изял правилната закуска (дори и във формата, предложена по-горе), но постоянната ти отдаденост (и последователност) в това, което правиш е най-важна! Ако ти се наложи да пропуснеш закуска, не е болка за умиране. По-голямо внимание трябва да обърнеш на дневния и седмичния калориен баланс.

Ако наистина си от хората, които по една или друга причина не могат да закусват, опитай метода, който споменах малко по-горе.