Какво представлява алергията?

Започваме да говорим за алергия, когато определена субстанция се сблъсква с организма ни и започва да причинява неправилна реакция като отслабва имунната ни система.

Видове алергии

1.1 Инхалационна алергия

Симптомите на алергията могат да бъдат много различни.
Те могат да проникнат в тялото ни по различни начини. Това най-често се случва, когато имунната система срещне алергенно вещество, постъпващо в тялото просто с вдишването на въздуха. Тези вещества се наричат инхалационни алергени - те включват прашец, акари, косми, слюнка, животински секрети и плесени. Атакуваният организъм се защитава от тях чрез кашлица, а очите се опитват да се отърват от дразнещото вещество чрез сълзене- затова най-честите симптоми, причинени от инхалационни алергии, са сенната хрема и бронхиалната астма.

1.2 Храносмилателна алергия

Друг начин, по който алергените достигат до вътрешността на нашето тяло, е чрез храносмилателния тракт. Най-често срещаните хранителни алергени са яйца, ядки, риба, краве мляко, зърнени храни и плодове, обикновено цитрусови плодове, а хората, алергични към тези продукти, трябва да избягват да ги ядат не само като ястия сами по себе си, но и като съставки в по-сложни ястия. Хранителните алергии могат да бъдат причинени и от силно преработена храна, особено при продукти с много изкуствени оцветители.
Антибиотиците и другите лекарства също могат да ни направят по-чувствителни - това трябва да се има предвид от лекарите, когато ги изписват.
Най-честите симптоми на алергия, приета посредством храносмилателния тракт, са
типични за хранително отравяне (диария, повръщане, подуване на гърлото), но също и класически обрив, сърбеж, изтръпване на езика или зачервяване на кожата. Краен случай на алергична реакция ще бъде загуба на съзнание или анафилактичен шок.

1.3. Кожна алергия

Друг вид алергия, може да бъде причинена при контакт на тялото с определено вещество, т.е. тези вещества, до които се докосваме директно като неблагородни метали (напр. изкуствени бижута), каучукови изделия, битови химикали, козметични съставки и отделни видове пластмаса. Най-често алергията се изразява под формата на кожен обрив.

1.4. Алергия от насекоми

Една от най-опасните алергии е алергията към отрова от насекоми. Към насекоми и цветен прашец, тялото реагира незабавно, в зависимост от собствената си предразположеност, с лек обрив или много по-сериозна алергична реакция, която може да причини задушаване.

Как може да подпомогнем организма да се справи с алергията?

Не е необходимо алергичната реакция към алерген да бъде постоянна. Някой алергии ни засягат само в детството, а други се появяват на зряла възраст.
Ако искаме да улесним организма си и да го предраположим да се справя правилно с вещества, причиняващи алергия, трябва да създадем силна имунна система и редовно да го детоксикираме.
Първият етап в борбата с алергията обаче винаги трябва да бъде премахването на алергените. Тоест да се опитате да нямате контакт с веществото, което ви причинява алергия.

За подсилване на иммуната ви система и поддържане на оптимално здраве, трябва да приемате качествени хранителни вещества. Може да допълните хранителния си режим и с мултивитамини.

Много подходящ продукт е алое верата. Алое вера е растение известно главно със своите антибактериални свойства, като в същото време повишава перфектно имунитета, стимулирайки имунните механизми към по-интензивна работа.